De trend van fast-fashion begint steeds meer te verdwijnen en ervoor in de plaats komt, in tegenstelling tot snelle, goedkope kleding, toch weer de duurzamere kleding vooraan te staan. Maar hoe hebben modebedrijven de schakel gemaakt van de fast-fashion naar duurzaamheid?
Wat is duurzame mode?
Duurzame kleding is toch echt weer de mode van deze tijd. Vaak kopen we kleding alleen omdat het woord duurzaam er op staat, maar wat houdt duurzame mode dan precies in? Er zijn veel manieren om te kijken of kleding duurzaam is, maar het belangrijkste zijn toch wel het productieproces, het materiaal en de omstandigheden van de werknemers die de kleding maken. Wanneer er duurzame materialen worden gebruikt en de werknemers in eerlijke arbeidsomstandigheden werken, kan je kleding vaak wel duurzaam noemen.
1. Upcyclen
Upcyclen bestaat eigenlijk officieel pas sinds 1994 omdat toen de term bedacht was door Reiner Pilz in een interview. Upcyclen is goed te vergelijken met recyclen, maar in plaats van recyclen waar het eindproduct niet altijd beter hoeft te zijn, is bij upcyclen het juist de bedoeling dat het product gelijk of zelfs van betere kwaliteit is! Onbruikbare materialen en producten worden zo omgetoverd naar jouw nieuwe trui of broek!
Door gebruik te maken van upcyclen hoeven er minder grondstoffen gebruikt te worden om nieuwe producten te maken. Op deze manier verlaag je de CO2-uitstoot van je bedrijf en zal je ook nog eens minder afval hebben, echt een win-win dus.
2. Duurzame material gebruiken
Eigenlijk wel het belangrijkste onderdeel voor duurzame kleding is het materiaal waarvan de kleding gemaakt wordt. Waarom? Omdat veel materialen niet eens gerecycled kunnen worden en ook nog eens heel kwetsbaar zijn. Hierdoor vermindert de levensduur van een kledingstuk.
Materialen als polyester zijn echt niet meer mee te werken, maar wat zijn dan wel duurzame opties? Er zijn dierlijke duurzame opties zoals wol, zijde en leer, maar ook vegan opties zoals katoen, hennep en linnen. Deze duurzame stoffen hebben allemaal unieke eigenschappen. Eigenlijk zijn synthetische stoffen dus helemaal niet nodig naast het feit dat kosten op korte termijn bespaard worden.
3. Eerlijke kleding
Vaak bedenken mensen zich niet dat fast-fashion niet altijd onder eerlijke omstandigheden geproduceerd wordt. Het is ook lastig om te weten, omdat een winkel dit niet zomaar laat weten bij producten. En laten we eerlijk zijn, iedereen houdt wel van een koopje. Deze kleding is echter helemaal niet duurzaam en brengt niet alleen normale werknemers, maar ook kinderen in gevaar. Het is dus belangrijk dat je verantwoord kleding koopt.
Gelukkig zetten steeds meer bedrijven zich in om eerlijke arbeid voor iedereen aan te bieden en zorgen ze ervoor dat kinderen niet meer hoeven te werken. Let goed op keurmerken en websites om te weten of jouw favoriet ook eerlijk gemaakt is. Maak de keuze om bij een duurzame kleding groothandel een kijkje te nemen om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt.
4. Delen of tweedehands kopen
Waarschijnlijk ken je al bedrijven zoals Vinted en Marktplaats waar dagelijks honderden kledingstukken tweedehands verkocht worden. Een kledingstuk kan echt jaren meegaan wanneer je voor duurzame materialen gaat, daarom is dit ook echt een goed initiatief om aan mee te doen.
Niet alleen zie je dat tweedehands kleding verkocht wordt, maar ook kan je kleding lenen! Je ziet steeds vaker dat vrouwen bijvoorbeeld een trouwjurk lenen om niet alleen kosten te besparen, maar ook om te voorkomen dat de jurk nadehand in de kast licht te stoffen. Je ziet steeds vaker de optie om kleding te lenen! Probeer het zeker een keer uit.