Crypto’s worden steeds populairder

a person holding a coin in front of a computer

Sinds Donald Trump in januari van dit jaar opnieuw president werd van de Verenigde Staten is er onrust op de aandelenmarkten. En ook de cryptomunten laten grote fluctuaties zien. Over de langere termijn echter laten de cijfers zien dat er met digitale munten goede resultaten te behalen zijn. Vaak zelfs beter dan met beleggingen in aandelen. Steeds meer mensen besluiten dan ook een portefeuille met cryptomunten aan te leggen. En we zeggen “munten” want er zijn er heel veel meer dan de alom bekende Bitcoin, waar misschien nog wel meer resultaat uit te halen is. In dit artikel lees je daar meer over.

Een korte introductie van cryptomunten

Cryptomunten of crypto currency worden ook wel virtuele munten genoemd. Dat komt omdat deze munten uitsluitend bestaan in de digitale wereld. Er zijn geen fysieke bankbiljetten of munten. Het woord “crypto” staat in dit geval voor “versleuteld”. Er gaat namelijk een technologie, block chain genoemd, schuil achter deze virtuele munten die het systeem dusdanig versleuteld dat het zeer veilig en betrouwbaar is. In de volgende paragraaf gaan we daar nader op in. Hoewel de Bitcoin de beroemdste, en eerste cryptomunt is, zijn er inmiddels talrijke van dit soort digitale munten. Zo’n 1600 maar liefst! Vele daarvan worden amper verhandeld, maar Etherium (ETH) en Solana zijn ook succesvol en worden ook veel verhandeld en vormen samen met Bitcoin (BTC) de top-3 van meest verhandelde cryptomunten.

Koers als resultaat van vraag en aanbod

Het bijzondere aan crypto’s is dat het zogenaamde gedecentraliseerde munten zijn. Dat betekent dat er geen centrale bank is die de munt beheert, zoals dat het geval is bij de Europese Centrale Bank voor de euro of destijds de Nederlandsche Bank voor de gulden. Er wordt dus ook niet op koers gestuurd door bijvoorbeeld de rente te veranderen. De koers van BTC en ETH komen dus puur tot stand als gevolg van vraag en aanbod. Bovendien is er 24/7 koersvorming, want er wordt wereldwijd en dus op elk moment gehandeld in de cryptomunten. Deze zogenaamde live koers van Etherium of Bitcoin kun je bijvoorbeeld bij Kraken volgen.

Blockchain technologie als garantie voor veiligheid

Bij geldtransacties in traditionele munten is er een bank, en uiteindelijk de centrale bank, die als tussenpersoon fungeert. Deze partij staat ook garant voor de waarde en veiligheid van de transactie. Zo hebben beide partijen vertrouwen in een eerlijke en veilige transactie en kan deze tot stand komen. Het principe waarop de cryptomunten zijn gebouwd werkt anders, want er is dus geen (centrale) bank als tussenpersoon. Er is helemaal geen tussenpersoon bij de handel in crypto’s. De transacties vinden direct plaats tussen de partijen. Het systeem waarop het is gebaseerd wordt blockchain genoemd. Bij deze technologie is er sprake vaan een netwerk van computers die gezamenlijk een digitaal kasboek bijhouden waarop de transacties in de cryptomunt, zoals ETH of BTC worden vastgelegd. Op elke van de vele computers in de keten staat een kopie van alle voorgaande transacties. Bij een transactie plaats worden alle kopieën in het netwerk geüpdatet. Daardoor beschikken alle deelnemers in dat netwerk overal ter wereld over dezelfde nieuwe realtime informatie. Zo kan er dus niet gefraudeerd worden, want als een partij probeert te manipuleren dan klopt het resultaat niet meer met de gegevens van de rest van de keten. Bitcoins en Etherium worden dan ook wel beschouwd als zeer veilig en onkraakbaar.

Dat is dan ook de reden dat steeds meer mensen, ook particulieren een portefeuille met cryptomunten aanleggen. Het is namelijk veilig en, zo heeft de laatste jaren uitgewezen, er is een goede kans op mooie koerswinsten. Ook als er een tijdelijke dip is.

Wellicht ook interessant