Als starter een bedrijf overnemen? Hier moet je rekening mee houden

Wanneer je als startende ondernemer een bestaand bedrijf wilt overnemen en voortzetten dan waag je een grote sprong in het diepe. Soms gaat het om een bedrijf dat je al kent, omdat het bijvoorbeeld van je ouders is en je ermee bent opgegroeid. Maar het kan ook dat je een bedrijf wilt overnemen dat niet zo bekend is. In beide gevallen zijn er dingen waar je goed over na moet denken voordat je je handtekening onder de overname zet.

Het familiebedrijf voortzetten

Als je het familiebedrijf wilt voortzetten dan kan de overname in veel gevallen soepel verlopen. Vaak ben je al werkzaam binnen het bedrijf en ken je het klappen van de zweep. Als je geen inzage in de financiën hebt is het heel verstandig om hier iemand naar te laten kijken voordat je besluit het bedrijf over te nemen. Ook al doe je dat voor een symbolisch bedrag van 1 euro. Want zodra jij verantwoordelijk bent voor het bedrijf ben je dat ook voor de financiën. Als na de overname blijkt dat er grote schulden zijn waarvan je niet op de hoogte was, dan kun je daardoor in grote problemen komen. Vertrouwen is goed, maar zeker weten is nog altijd de betere optie. Als er geen reden tot zorg is, dan zal je vader of moeder het geen enkel probleem vinden dat de boeken worden gecontroleerd.

Een bedrijf van een onbekende overnemen

Waarom wil iemand zijn bedrijf verkopen? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. De eigenaar wil met pensioen, de eigenaar wil wat anders gaan doen, of de zaken gaan niet zo goed en daarom wil hij het bedrijf verkopen voordat het failliet gaat. Kortom: Als je een bedrijf overneemt van iemand die je goed kent, dan weet je wellicht ongeveer hoe het bedrijf ervoor staat. Misschien ben je al in dienst als medewerker. Maar het kan ook dat je een bedrijf overneemt dat je nog helemaal niet ‘van binnen’ kent. In beide gevallen is het belangrijk om een deskundige naar de boekhouding te laten kijken. Een deskundige kan je advies geven over de overname na bestudering van de boeken.

Geld lenen voor een overname

Vaak is met de overname van een bedrijf een flink geldbedrag gemoeid. Je betaalt voor de overname van inventaris, voorraden en vaak ook voor ‘de goede naam’ van een bedrijf, zeker als je die wilt voortzetten. Als de rijwielhandel of de kapperszaak die jij wilt overnemen een begrip is in de buurt dan kan het zeker schelen als je die naam mag blijven voeren. Laat een solide berekening maken van het bedrag dat je nodig hebt om een bedrijf te kunnen overnemen. Vervolgens zal je bij de bank met een gedegen businessplan moeten komen om hen ervan te overtuigen dat je de lening kunt terugbetalen. Banken vragen doorgaans een onderpand voordat ze tot het verstekken van een lening overgaan. Ook dit is iets om over na te denken.

Wellicht ook interessant