Technologische innovaties zorgen voor een steeds efficiëntere bedrijfsvoering

cars parked on parking lot near building during daytime

Als ondernemer is het zaak om je voortdurend op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen in jouw specifieke branche. Loop je achter de feiten aan, dan mis je wellicht de boot en kun je de strijd om de klant verliezen op basis van efficiency. De kostprijs van een product is immers een optelsom van een groot aantal factoren en wanneer jouw installatie minder zuinig werkt dan die van de concurrent, heb je een probleem. Maar wanneer besluit je om jouw installatie te upgraden, wetende dat de techniek niet stilstaat en er binnenkort wellicht een nog beter alternatief is?

Snelle ontwikkeling

Ondernemen is keuzes maken, maar bij dergelijke investeringen moet je soms een gokje wagen. Het ideale instapmoment bestaat namelijk niet, omdat de ontwikkelingen zo snel gaan, dat een noviteit al vrij snel weer wordt verdrongen door een nog recentere ontwikkeling. Ondernemers die vorig jaar een PLC bij Van Egmond hebben aangeschaft om daarmee hun geautomatiseerde bedrijfsprocessen aan te sturen, zijn wellicht nu al toe aan een upgrade omdat er inmiddels nieuwe mogelijkheden zijn die een nog beter gestroomlijnd machinepark garanderen. Ook binnen je eigen bedrijf verandert van alles. Vaak zie je dat ondernemers die met een PLC werken eerst een zogenaamd instapmodel kiezen, om later verder uit te breiden.

Verdiepen in de mogelijkheden

Maar wat is nu precies een PLC en waarom heb je die nodig? De afkorting staat voor Programmable Logic Controller en je kunt er je complete machinepark mee besturen. Ook voor het bewaken van bepaalde processen is een PLC in te zetten, waardoor je de veiligheid binnen het bedrijf verder verhoogt. Een PLC kan ook functioneren in combinatie met een frequentieregelaar om de snelheid van een elektromotor mee te beïnvloeden. Op die manier kun je bepaalde machines efficiënter laten draaien, zodat je energie bespaart en dus lagere productiekosten hebt. Daarmee is het directe verband tussen deze vormen van automatisering en de kostprijs van je product aangetoond.

Check de beveiliging

De laatste tijd is er veel te doen over de kwetsbaarheid van een PLC binnen een bedrijfsomgeving. De centrale vraag daarbij is wie toegang hebben tot de PLC en op welke manier zij zelfstandig zaken kunnen wijzigen. Het strekt tot de aanbeveling om dergelijke apparaten goed te beveiligen door ze in een afgesloten kast te plaatsen, zodat eventuele kwaadwillende lieden niet ongemerkt het productieproces van je bedrijf kunnen beïnvloeden.

Wellicht ook interessant