Hoe je van een offline bedrijf naar een online bedrijf gaat

black smartphone near person

Het is 2024 en de wereld is meer online dan ooit. Als je een succesvol offline bedrijf hebt, vraag je je misschien af waarom je de moeite zou nemen om online te gaan. Je bedrijf loopt immers prima en je hebt altijd zonder internet gewerkt. Toch kan het uitbreiden naar een online platform veel voordelen bieden. In deze blog leggen we uit hoe je jouw offline bedrijf online kunt uitbreiden. Wat je nodig hebt en waarom het de moeite waard is.

Waarom online gaan met je bedrijf?

Er zijn verschillende redenen waarom je je bedrijf online zou willen uitbreiden:

–          Online heb je de mogelijkheid om klanten te bereiken die buiten je lokale omgeving wonen.

–          Een online winkel is altijd open, wat betekent dat klanten op elk moment van de dag kunnen shoppen.

–          Met een online aanwezigheid kunnen potentiële klanten je gemakkelijker vinden via zoekmachines zoals Google.

–          Veel van je concurrenten zijn waarschijnlijk al online. Om niet achter te blijven, is het slim om ook deze stap te zetten.

Nu we weten waarom het belangrijk is, laten we kijken naar de stappen die je moet nemen om van een offline bedrijf naar een online bedrijf te gaan.

Wat ga je online aanbieden?

Voordat je begint met het maken van een website, is het belangrijk om te bepalen wat je online wilt aanbieden. Dit kan variëren afhankelijk van het type bedrijf dat je hebt. Heb je een winkel vol met leuke producten? Waarom zou je ze niet online verkopen en zo een nog groter publiek bereiken? Klanten kunnen dan op elk moment van de dag bij je shoppen, zelfs als je fysieke winkel gesloten is.

Bied je diensten aan, zoals advies of reparaties? Dan kun je deze online promoten en zelfs afspraken laten boeken via je website. Handig voor klanten die graag alles van tevoren willen regelen zonder te hoeven bellen.

Misschien heb je veel kennis in een specifiek vakgebied en wil je die delen. Een blog of een informatieve website starten kan dan een geweldige optie zijn. Je kunt waardevolle informatie geven en tegelijkertijd je expertise laten zien, wat je autoriteit in je vakgebied vergroot.

Door goed te weten wat je online wilt aanbieden, kun je beter bepalen hoe je website eruit moet zien en welke functionaliteiten deze moet hebben. Dit maakt het niet alleen makkelijker voor jou, maar zorgt er ook voor dat je bezoekers precies vinden wat ze zoeken. Dus, wat wordt jouw online aanbod?

Om je offline bedrijf online te brengen heb je een professionele website nodig

Een professionele website is belangrijk voor je online succes. Dit is het internetadres van je website. Kies een naam die makkelijk te onthouden is en goed past bij je bedrijf, bijvoorbeeld je bedrijfsnaam of een leuke variatie daarop. Vervolgens heb je een hostingprovider nodig. Deze zorgt ervoor dat je website toegankelijk is op internet. Doe onderzoek naar verschillende providers en kies degene die het beste past bij jouw behoeften.

Daarna kun je beginnen met het ontwerpen van je website. Zorg ervoor dat je website er professioneel uitziet en makkelijk te gebruiken is. Gebruik een eenvoudig en strak ontwerp, vermijd rommelige lay-outs en zorg ervoor dat de belangrijkste informatie makkelijk te vinden is. Een responsive design is ook belangrijk, zodat je website goed werkt op zowel computers als mobiele apparaten. Vergeet niet om duidelijke call-to-actions toe te voegen. Dit zijn uitnodigingen voor je bezoekers om actie te ondernemen, zoals een product kopen of een dienst boeken.

Zorg ook dat je website gevonden wordt

Je website moet ook gevonden kunnen worden door zoekmachines. Dit wordt gedaan door middel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Dit houdt in dat je de juiste zoekwoorden gebruikt in je teksten, snelle laadtijden hebt en goede meta-tags toevoegt. Het kan nuttig zijn om een linkbuilding pakket af te nemen. Linkbuilding helpt je om links naar je website te krijgen van andere websites, wat je positie in de zoekresultaten van Google kan verbeteren. Bekijk hier de mogelijkheden om een linkbuilding pakket af te nemen

Ga je producten online verkopen? Dan heb je een webshop nodig

Als je een winkel hebt en je wilt ook online je producten verkopen, heb je een webshop nodig. Hier zijn de stappen die je moet nemen:

Kies een e-commerce platform

Er zijn veel platforms beschikbaar waarmee je eenvoudig een webshop kunt starten, zoals Shopify, WooCommerce, of Magento. Kies een platform dat past bij de omvang van je bedrijf en je technische vaardigheden.

Zet een productcatalogus op

Maak een lijst van de producten die je online wilt verkopen en voeg ze toe aan je webshop. Zorg ervoor dat je duidelijke en aantrekkelijke productfoto’s hebt, samen met gedetailleerde beschrijvingen.

Je moet ook betalingsmethoden instellen

Zorg ervoor dat je verschillende betalingsmethoden accepteert, zoals creditcards, iDEAL, en PayPal. Dit maakt het makkelijker voor klanten om hun aankopen te doen.

En verzendopties regelen

Bepaal hoe je de bestellingen gaat verpakken en verzenden. Dit is een belangrijke stap, omdat een goede verzendervaring kan leiden tot tevreden klanten en herhaalde aankopen. Je kunt zelf de bestellingen afhandelen of samenwerken met een fulfillment bedrijf dat dit voor je doet.

Hoe ga je je voorraad beheren?

Het is belangrijk om je voorraad goed bij te houden om te voorkomen dat je producten verkoopt die niet op voorraad zijn. Gebruik de SKU-structuur (Stock Keeping Unit) om je voorraad te beheren. Een SKU is een unieke code voor elk product, wat het makkelijker maakt om je voorraad bij te houden en te beheren.

Nu is het tijd om je online bedrijf te promoten

Nu je website en webshop klaar zijn, is het tijd om klanten aan te trekken. Sociale media zijn een krachtig hulpmiddel om je bedrijf te promoten en in contact te komen met je doelgroep. Maak profielen aan op platforms zoals Facebook, Instagram en LinkedIn, en post regelmatig updates over je producten en diensten. Verzamel e-mailadressen van klanten en stuur hen regelmatig nieuwsbrieven met updates en aanbiedingen. E-mailmarketing houdt je in contact met je klanten en informeert hen over nieuwe producten.

Overweeg online advertenties op platforms zoals Google Ads en Facebook Ads om je bereik te vergroten. Creëer waardevolle content, zoals blogartikelen en video’s, om je expertise te tonen en meer verkeer naar je site te trekken. Zorg ook voor goede klantenservice: maak communicatie makkelijk, reageer snel op vragen en verzamel feedback. Moedig tevreden klanten aan om reviews achter te laten, want positieve beoordelingen overtuigen nieuwe klanten.

Het overstappen van een offline bedrijf naar een online bedrijf kan in het begin overweldigend lijken, maar met de juiste stappen en strategieën kan het een succesvolle uitbreiding zijn. Door je producten en diensten online aan te bieden, bereik je een breder publiek, ben je 24/7 beschikbaar en verhoog je de zichtbaarheid van je bedrijf. Met deze stappen ben je goed op weg om je offline bedrijf succesvol online uit te breiden en te profiteren van de vele voordelen die een online aanwezigheid biedt. 

https://www.pexels.com/nl-nl/foto/dageraad-morgenstond-vrouw-mevrouw-4050388
https://www.pexels.com/nl-nl/foto/foto-van-man-met-behulp-van-laptop-3194523

Wellicht ook interessant