Hoe ergonomische meubels bijdragen aan een productieve werkplek

Bureaustoelen en bureaus zijn essentiële onderdelen van elke werkplek. Of je nu thuis werkt of in een kantooromgeving, het is belangrijk om comfortabel en ergonomisch verantwoord te kunnen werken. Maar hoe zit het eigenlijk met alle normeringen en standaarden waaraan deze meubelstukken moeten voldoen? Om hier meer inzicht in te krijgen, spraken we met experts van Van Garderen Kantoormeubelen, een toonaangevende leverancier van kantoorinrichting.

Ergonomie als prioriteit

Bij Van Garderen Kantoormeubelen staat ergonomie hoog in het vaandel. Ergonomische meubels zijn ontworpen om de werkhouding van mensen te verbeteren en het risico op klachten als rugpijn, nekpijn en RSI te verminderen. Een goede bureaustoel en bureau spelen hierbij een cruciale rol. “Onze focus ligt op het bieden van oplossingen die bijdragen aan het comfort en de gezondheid van de gebruiker”, aldus een vertegenwoordiger van Van Garderen.

Normeringen en standaarden

In Nederland zijn er verschillende normeringen en standaarden waaraan bureaustoelen en bureaus moeten voldoen om als ergonomisch en veilig te worden beschouwd. Een van de belangrijkste normen is de NEN-EN 1335 voor bureaustoelen. Deze norm stelt eisen aan onder andere de afmetingen, verstelbaarheid en duurzaamheid van bureaustoelen. Een stoel die voldoet aan deze norm biedt optimale ondersteuning en comfort voor de gebruiker.

Voor bureaus zijn er ook specifieke normen, zoals de NEN-EN 527 voor kantoormeubelen. Deze norm richt zich op de afmetingen en stabiliteit van bureaus, evenals op aspecten als ergonomie en veiligheid. Een bureau dat aan deze norm voldoet, is geschikt voor langdurig gebruik en draagt bij aan een gezonde werkhouding.

Naast deze Europese normen zijn er ook nationale richtlijnen en certificeringen die relevant zijn voor kantoorinrichting. Zo is er bijvoorbeeld het Nederlandse Keurmerk voor Veilig Werken, dat garant staat voor veilige en ergonomische kantoorinrichting.

Advies op maat

Bij het kiezen van de juiste bureaustoel en bureau is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften en voorkeuren van de gebruiker. “Wij adviseren onze klanten graag bij het maken van de juiste keuze”, benadrukt Rick Van Garderen, opvolger in dit familiebedrijf. “Door te luisteren naar de wensen en eisen van de klant, kunnen we een oplossing op maat bieden die perfect aansluit bij hun behoeften.”

Daarnaast is het belangrijk om de ergonomie van de werkplek regelmatig te evalueren en indien nodig aan te passen. “Een goede werkhouding is dynamisch en verandert gedurende de dag”, legt Rick ons uit. “Door te investeren in ergonomische meubels en regelmatig pauzes te nemen, kunnen veel klachten worden voorkomen.”

Conclusie

Bij het kiezen van bureaustoelen en bureaus is het belangrijk om te letten op de verschillende normeringen en standaarden die van toepassing zijn. Door te kiezen voor ergonomische meubels die voldoen aan deze normen, kunnen werkgevers bijdragen aan het comfort, de gezondheid en de productiviteit van hun werknemers. Met het juiste advies en een op maat gemaakte oplossing kunnen ergonomische meubels een waardevolle investering zijn voor elke werkplek.

Wellicht ook interessant