Handhygiëne op het werk

persons feet on white bathtub

Waarom is handhygiëne nog steeds belangrijk?

Hoewel de piek van de COVID-19-pandemie voorbij is, blijft handhygiëne een cruciale factor in het voorkomen van ziekte en het handhaven van een gezonde werkomgeving. Het belang van handhygiëne strekt zich veel verder uit dan alleen de bestrijding van COVID-19. Hier zijn enkele redenen waarom handhygiëne op het werk nog steeds essentieel is:

  1. Voorkomen van de verspreiding van andere ziekten: Veelvoorkomende infecties zoals griep, verkoudheid, en gastro-intestinale ziekten kunnen eenvoudig worden verspreid door slechte handhygiëne. Regelmatig handen wassen kan de verspreiding van deze ziekten aanzienlijk verminderen.
  2. Bescherming van kwetsbare medewerkers: Niet alle medewerkers hebben een sterk immuunsysteem. Voor mensen met chronische ziekten, oudere medewerkers, of zwangere vrouwen kan een eenvoudige verkoudheid ernstige gevolgen hebben. Goede handhygiëne helpt deze kwetsbare groepen te beschermen.
  3. Verhogen van de productiviteit: Gezonde medewerkers zijn productieve medewerkers. Door de verspreiding van ziektekiemen te beperken, kunnen ziektedagen worden verminderd, wat leidt tot een meer efficiënte en productieve werkomgeving.
  4. Versterking van een gezonde werkcultuur: Het bevorderen van handhygiëne laat zien dat een organisatie geeft om het welzijn van haar werknemers. Dit kan de algemene werkcultuur verbeteren en bijdragen aan een gevoel van saamhorigheid en zorg binnen het team.

De rol van werkgevers en medewerkers

Voor werkgevers ligt de verantwoordelijkheid in het creëren van een omgeving die goede handhygiëne praktijken ondersteunt en bevordert. Dit kan op verschillende manieren worden bereikt:

  1. Voorzien van faciliteiten: Zorg voor voldoende zeepdispensers, handdesinfectiemiddelen, en goed werkende handdrogers of hygiënepapier. Plaats deze op strategische locaties zoals bij toiletten, in de keuken en bij de ingang van het gebouw.
  2. Educatie en bewustwording: Organiseer regelmatige workshops of trainingssessies over het belang van handhygiëne. Hang posters op met instructies voor effectief handen wassen en herinner medewerkers regelmatig aan het belang van goede handhygiëne, vooral tijdens seizoenen met veel infecties zoals de wintermaanden.
  3. Beleid en procedures: Stel duidelijke richtlijnen op voor handhygiëne en maak deze onderdeel van het gezondheids- en veiligheidsbeleid van de organisatie. Moedig medewerkers aan om zich aan deze richtlijnen te houden en geef het goede voorbeeld door zelf ook goede handhygiëne te praktiseren.

Medewerkers hebben ook een cruciale rol in het handhaven van handhygiëne op de werkplek. Zij kunnen bijdragen door:

  1. Regelmatig handen wassen: Was de handen grondig met water en zeep gedurende minstens 20 seconden, vooral na toiletbezoek, voor het eten, en na het niezen of hoesten. Als zeep en water niet beschikbaar zijn, gebruik dan een handdesinfectiemiddel met minstens 60% alcohol.
  2. Bewustzijn en verantwoordelijkheid: Wees bewust van de momenten waarop handen gewassen moeten worden en herinner collega’s vriendelijk aan het belang van handhygiëne indien nodig.
  3. Proper gebruik van werkplekken: Houd werkplekken schoon en desinfecteer regelmatig gebruikte voorwerpen zoals toetsenborden, telefoons, en deurklinken. Dit helpt de verspreiding van ziektekiemen verder te minimaliseren.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoewel de acute dreiging van COVID-19 is verminderd, blijft handhygiëne een eenvoudige maar uiterst effectieve maatregel om de gezondheid en veiligheid op de werkplek te waarborgen. Zowel werkgevers als medewerkers moeten samenwerken om een cultuur van goede handhygiëne te bevorderen. Dit beschermt niet alleen individuen, maar draagt ook bij aan een gezondere, productievere en aangenamere werkomgeving.

Wellicht ook interessant