Een eigen praktijk runnen als zelfstandig coach: dit heb je nodig

person holding silver compass

Wat is er mooier dan begrijpen hoe het leven in elkaar steekt en die kennis overdragen op anderen, zodat ook zij in staat zijn om verder te komen? Als je overweegt om zelfstandig ondernemer te worden, maar nog geen idee hebt wat je precies zou willen gaan doen, kun je overwegen om zelfstandig coach te worden. Dit is een vak waarmee je een goed salaris kunt verdienen en dat je qua tijden kunt indelen naar eigen wens. Bovendien kun je er veel voldoening uit halen en dat is misschien nog wel het mooiste cadeau. Hieronder zetten we uiteen wat je hiervoor nodig hebt.

Opleiding

Voor vrijwel elk beroep geldt: je bent het niet zomaar. Aan het werken als zelfstandig coach gaat een opleidingstraject vooraf. Met de opleiding Coach Intensive vergaar je niet alleen de benodigde kennis, maar ontdek je ook welke mindset jij nodig hebt om een succesvol coach te kunnen zijn. Zo’n opleiding kun je volgen in een half jaar tijd, waarbij je gemiddeld ongeveer een dag in de week kwijt bent aan het bijwonen van de opleidingsdagen, het voeren van coachgesprekken, het schrijven van reflectieverslagen en het lezen van boeken.

Ondernemersplan

Maak altijd een ondernemersplan voordat je start met jouw bedrijf. Beschrijf hierin welke doelgroep je voor ogen hebt, welke specifieke diensten je hen wilt aanbieden en welke tarieven je hiervoor hanteert. Stel ook een modelovereenkomst op en laat die door een jurist beoordelen. Het is bovendien verstandig om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hiermee voorkom je dat je in financiële problemen zou komen wanneer iemand een schadeclaim bij je neerlegt naar aanleiding van een schade die is ontstaan door jouw coaching.

Werkruimte

Als je ervoor kiest om mensen persoonlijk te ontvangen, zul je moeten beschikken over een representatieve werkruimte die deze mogelijkheid biedt. Sommige coaches kiezen er bewust voor om alleen online coaching aan te bieden. Dat biedt je de mogelijkheid om vanuit je eigen huis te werken, maar maakt het geheel wel iets minder persoonlijk.

Marketing

Een goede coach hoeft meestal uiteindelijk niet meer naar nieuwe klanten te zoeken, omdat het nieuws zich snel verspreidt; mond-tot-mondreclame werkt zeer effectief. Vooral in de beginfase is het echter zaak om goed zichtbaar te zijn. Een verzorgde website en een uitgekiende marketingstrategie zorgen ervoor dat mensen jou goed weten te vinden. Voilà, je nieuwe carrière is een feit!

Wellicht ook interessant