De verschillen tussen financial lease en operational lease uitgelegd

Zit je eraan te denken om voor jouw onderneming een auto te leasen? Dan is het goed om te weten dat er verschillende leasevormen bestaan. Zo kun je in jouw situatie als zakelijke rijder kiezen voor financial lease en operational lease. De verschillen tussen deze twee leasevormen, zullen we in de onderstaande blog aan je uitleggen.

Financial lease

Financial lease is een populaire leasevorm voor de ondernemer. Met financial lease ben je namelijk economisch eigenaar van de wagen. Als het leasecontract is afgelopen, hoef je de auto dan ook niet meer in te leveren bij de leasemaatschappij. De auto is in dit geval dan volledig van jou. Op dat moment ben je dan ook juridisch eigenaar van de auto. Wel houdt dit ook in dat je voor een aantal kosten zelf moet opdraaien.

Denk maar aan de kosten voor het onderhoud, de reparatiekosten, de belasting en de verzekering. Hier moet je zelf voor opdraaien – dit zal de leasemaatschappij niet voor jou doen. Dit omdat je economisch eigenaar bent van de auto. Wel kun je met financial lease profiteren van een aantal fiscale voordelen, wat kan worden gezien als een groot voordeel. Denk bijvoorbeeld aan de investeringsaftrek, de btw-teruggave en de renteaftrek. Een auto zakelijk leasen is in dit opzicht erg aantrekkelijk voor de ondernemer.

Operational lease

Naast financial lease heb je ook nog de leasevorm operational lease. Operational lease kan een beetje worden gezien als het tegenovergestelde van financial lease. Als je een auto leaset op basis van operational lease, hoef je namelijk niet zelf voor de kosten op te draaien zoals het onderhoud en de verzekering. Dit zal namelijk de leasemaatschappij voor jou betalen. Wel moet je natuurlijk zelf de benzine- en eventuele parkeerkosten zelf betalen.

Ook houdt dit in dat je de auto – nadat het leasecontract is afgelopen – moet inleveren bij de leasemaatschappij. Je kunt de auto dus niet zelf houden, en je kunt dan ook niet doen en laten wat je wil met de auto. Je bent immers niet zelf de eigenaar van de auto, dat is de leasemaatschappij. Een auto bestickeren is bijvoorbeeld met financial lease wel mogelijk – ook al moet je dit natuurlijk altijd even overleggen met de leasemaatschappij. Daarnaast heb je met operational lease ook geen recht op de fiscale voordelen, die hierboven zijn opgenoemd bij financial lease.

Er zitten aan financial lease en operational lease dus voordelen verbonden: beide opties hebben zo hun pluspunten. Verdiep jezelf daarom extra goed in deze opties en ontdek wat voor jou het meest voordelig is.

Wellicht ook interessant