Deze vijf tips geven het ondernemen een boost

Ondernemen is iedere dag weer een uitdaging. Zodra je je laptop openklapt, kunnen nieuwe klanten zich aandienen of sta je voor een klus die je volle aandacht verdient. Kortom, geen enkele dag is saai. Hoewel dat ook weer niet helemaal waar is. Er zijn namelijk ook dagen, weken en misschien wel maanden waarop het niet zo lekker loopt. En dan is het ondernemen een stuk minder prettig. Gelukkig kan het tij altijd gekeerd worden. De vijf tips uit dit artikel gaan je helpen.

Gebruik de (relatieve) rust om je kennis uit te breiden

Wanneer het druk is, heb je geen tijd om trainingen te volgen. Wanneer je even tijd hebt, is dit dan ook het uitgelezen moment om je kennis uit te breiden. Een opleiding van MKPC is ideaal om te volgen. Er is een breed aanbod op het gebied van opleidingen en trainingen. Je kunt werken aan je manier van leidinggeven. Of een cursus volgen in projectmanagement. Een extra voordeel hiervan is dat je even bent afgeleid van je bedrijf.

Verbeter je organisatie en klantgerichtheid

Je kunt de relatieve rust ook gebruiken om je organisatie en/of je klantgerichtheid te verbeteren. Voor ondernemers is het niet altijd makkelijk om goed naar zichzelf en hun bedrijf te kijken. Lean Six Sigma doet wonderen voor zowel je organisatie als jou als persoon. Het is een methode voor het organiseren van kwaliteits- en efficiëntieverbeteringen. Er zijn zes verschillende niveaus. Lean Six Sigma black belt is de hoogste graad.

Voorkomen is beter dan genezen

Je hebt niet alles in de hand, maar vaak kun je een mindere fase zien aankomen. De uitdaging ligt hem in het voorkomen van deze fase. Hoe doe je dat? Deels door je gezond verstand en je creativiteit te gebruiken. En deels door trainingen te volgen. Bepaalde opleidingen zijn specifiek gericht op het opsporen van problemen in processen. Ze worden geanalyseerd en als het goed is ongedaan gemaakt.

Een bedrijfscoach

Niemand heeft beweerd dat ondernemen eenvoudig is. Dat is overigens voor iedereen zo, zowel voor een beginnende ondernemer als voor een oude rot in het vak. Iedereen kan vastlopen met zijn of haar bedrijf. Op die momenten is het prettig als je advies krijgt van iemand die een hoop ervaring heeft en onafhankelijk naar jouw bedrijf kan kijken. Bij ieder groot bedrijf lopen een of meerdere bedrijfscoaches rond. Ze zijn de perfecte sparringpartners. Hun ervaring zorgt voor rust en hun kennis zorgt bij jou voor nieuwe inzichten.

Bedenk de beste marketingcampagne

Bij de pakken gaan neerzitten, is geen goede oplossing. Het gaat erom dat je jouw product of dienst weer (of beter) in de markt zet. Een goede manier om dit te doen, is door een nieuwe marketingcampagne uit te rollen. Op het gebied van marketing zijn de mogelijkheden oneindig. Wellicht kun je Instagram en TikTok gebruiken. Dit zijn de perfecte kanalen om middels korte video’s je boodschap over te brengen. Denk ook aan een kijkje achter de schermen, dat vinden klanten leuk.

Wellicht ook interessant