Tom Egbers: carrière, (valse) aantijgingen, relatie en meer feiten

‘Uut Almelooooo’. Ja zeker, Nederland kent wel degelijk een aantal bekende mensen wie uit het oosten van het land komen. En hoewel je het lang niet altijd meer aan een dialect of accent kan horen, zullen de meeste nog wel trots zijn op waar ze vandaan komen.

Waarom we je dit vertellen? Nou, wat dacht je van de bekende presentator Tom Egbers. Misschien ken je hem niet van naam, maar van gezicht wel degelijk. Hij komt dus óók uit het oosten, om specifiek te zijn uit Almelo. En laat hem nou net de persoon zijn die we in dit artikel gaan uitlichten. Het is wellicht niet de meest ‘standaard’ ondernemer zoals je zou verwachten, maar zet wel degelijk zijn voet op de plaats als je spreekt over ‘een ondernemende presentator.

Personalia

We houden ervan om te beginnen bij de basis en zullen dat dan ook bij Tom Egbers doen. Lees:

Naam: Tom Egbers
Geboren op: 18 oktober 1957
Komt uit: Almelo
Heeft: een Engelse moeder en Nederlandse vader
Is getrouwd met: Janke Dekkers, met wie hij twee kinderen heeft, genaamd Rick en Amy

Voor tijden lang was Tom Egbers op de televisie te zien en vormde hij in die zin ook een vast boegbeeld voor heel veel mensen. Echter lijkt er nu een einde aan zijn carrière te zijn gebreid, maar daarover later meer. Eerst zullen we eens bekijken wat hij de afgelopen decennia heeft gedaan.

Carriere

Egbers in zijn twintiger jaren aan de School voor Journalistiek. In 1984 kon hij aansluiten bij de NOS, waar hij Studio Sport ging studeren. In principe bleef hij daar voor bijna zijn gehele carrière, afgezien van de 2 jaar dat hij even bij Veronica achter de deuren mocht kijken. Je zal hem verder het meeste kennen van:

 • de Champions-League uitzendingen
 • commentator, verslaggever en presentator bij wedstrijden van het Nederlands Elftal
 • presentator Andere Tijden Sport

Egbers staat bekend om zijn rustige presentatiestijl en zijn diepgaande kennis van sport. Hij heeft ook verschillende boeken geschreven over sportgerelateerde onderwerpen. Hij wordt dan gewaardeerd om zijn professionaliteit en toewijding aan de sportjournalistiek in Nederland. Maar helaas, nog even voor zijn pensioen werd zijn verschijnen op tv redelijk abrupt beëindigd.

Einde carrière

Nadat het drama rondom de The Voice of Holland over grensoverschrijdend gedrag omhoog kwam, kwamen er veel meer soortgelijke verhalen omhoog. Zo bleek dat ook het geval bij Tom Egbers. Hij werd ervan beschuldigd dat hij een jonge vrouw had bedreigd nadat hij en zij een affaire hadden gehad. Die affaire, dat was waar, maar Tom en zijn vrouw waren daar allang over heen. De nieuwe aanklachten, welke we hier niet helemaal gaan uittypen, klopten voor geen kant.

En zo werd een man, die 40 jaar lang meer dan 60 uur per week leverde aan zijn werk, zonder pardon aan de kant geschoven. Het is een schrijnende situaties waaraan hij en zijn gezondheid onderdoor gingen. Je wordt letterlijk aan de schandpaal genageld en dat is natuurlijk een van de vreselijkste dingen die je kan overkomen. Of, hoe en wanneer hij nog zal terugkeren, is onbekend. Misschien wordt hij met zijn aankomende AOW wel aan de kant geschoven.

Relatie

Maar gelukkig was er al die tijd de steun en toeverlaat van Egbers, Janke Dekker. Janke Dekker is overigens zelf ook geen onbekende. Ze is een bekend Nederlands zangeres, theaterprogrammeur (en -producent), actrice en televisiepresentatrice. In al die jaren hebben zij en Egbers er altijd alles aan gedaan om hun relatie goed te houden. Het stel ging na de affaire in 2008 in relatietherapie. Beide hebben vandaag de dag nog psychische hulp, gewoon, om alles te kunnen verwerken. Want niet alleen Egbers kreeg de volle laag, ook Dekker, wie een tijd lang voorzitter was van Mores: het meldpunt van ongewenste omgangsvormen voor de Nederlandse culturele en creatieve sector, werd (onterecht) het middelpunt van de aandacht. Nou ja, met de aanstaande theatervoorstelling van Dekkers wil ze alles rechtzetten, dus wat ons betreft zeker een bezoekje waard.

Mooie momenten met Tom Egbers

Over alles dat de media is ingeslingerd, gaan wij geen uitspraken doen. Sterker nog, laat anderen dat sowieso wel doen. Want, ieder mens maakt fouten, het is alleen hoe er met die fouten wordt omgegaan en hoe je de situatie achterlaat. Echter kan je het als publiek persoon niet ‘stil’ houden. Iedereen vindt er wat van, iedereen heeft een andere mening en niemand luister meer naar wat jij te vertellen hebt.

Ach, wat we willen zeggen: we gaan even kijken naar de mooie momenten met Tom Egbers. Lees:

 • Bijzinnetjes
  Egbers wordt onder andere geprezen om alle bijzinnetjes die hij gebruikte in aankondigingen van bijvoorbeeld een sportwedstrijd. Hij heeft een voorliefde voor taal en maakte het er een sport van om kleine geheimpjes toe te voegen, maar op zo’n manier, dat het lijkt alsof het altijd al zo had moeten zijn. Er is altijd wel iemand die het oppikt en dat vindt Egbers geweldig.
 • Anglofiel
  Over Engeland zeggen ze dat het onder andere het land is van de verhalenvertellers. Deze passie heeft Egbers ook en daardoor mocht hij verschillende documentaires inspreken over verhalen in Engeland. Dat hij daarmee ietwat een anglofiel lijkt, is niet heel gek. Zijn moeder is Engels en heeft daardoor dus het een en ander meegekregen van dat fantastische land.
 • Enthousiasme
  Misschien vinden wij nog wel het mooiste dat Egbers ontzettend veel enthousiasme en zichtbare energie in zijn werk stak. Kijk maar bijvoorbeeld naar het moment dat hij de vijf mooiste Champions League-momenten selecteerde. Alles was secuur uitgekozen en liet zien wat sport voor hem betekent.

Nou, dat was het weer. We hopen dat Egbers in de toekomst nog op een waardige manier zijn carrière kan afsluiten. Dat de cancelcultuur leert om zaken op waarheden te baseren en niet iedereen zomaar af te schuiven. (Maar dat zijn wij)

Wellicht ook interessant