Als je in loondienst werkt, bouw je automatisch een pensioen op via je werkgever. Maar wat gebeurt er als je zzp’er wordt en zelf ondernemer bent? In de meeste gevallen bouw je als ondernemer niet automatisch een volledig pensioen op. Er is dus werk aan de winkel om te zorgen dat je zonder al te veel financiële zorgen van je oude dag kunt genieten. Maar dan is het wel belangrijk om daar zo vroeg mogelijk mee te beginnen. De nieuwe pensioenwet leidt bovendien ook tot nieuwe wet- en regelgeving. Wat moet je als ondernemer weten?
Nieuwe pensioenwet betekent nieuwe regels
De nieuwe pensioenwet ging op 1 juli 2023 in en betekent dat iedereen te maken krijgt met veranderende regels met betrekking tot het pensioen. Niet alleen mensen in loondienst, maar ook ondernemers. In eerste instantie gelden er de komende jaren nog overgangsfases. Tijdens de overgangsfases worden er aanvullende afspraken gemaakt over het aanpassen van bestaande pensioenen. Dankzij de nieuwe wet is het voor zelfstandig ondernemers mogelijk om op een fiscaal aantrekkelijke manier zelf (extra) pensioen op te bouwen. Zo kun je je jaarruimte benutten voor een aanvullend pensioen, zonder dat dit al te veel fiscale gevolgen heeft. Op 1 januari 2028 worden alle bestaande pensioenregelingen aangepast en gaat de nieuwe pensioenwet volledig in.
De eerste pijler (AOW) als ondernemer
Ook als je ondernemer bent in Nederland, heb je recht op een basis voor je pensioen. Dit basispensioen wordt geregeld aan de hand van de Algemene Ouderdomswet (AOW). Het betekent dat als je in Nederland woont of werkt, je recht hebt op het pensioen. Deze bouw je tijdens je leven in Nederland op. Ook als je nu geen inkomen hebt. De leeftijd stond tot 1 januari 2013 vast op 65 jaar. Maar die leeftijd is nu afhankelijk van je gemiddelde levensverwachting. Zo moet je in 2028 tot 67 jaar en drie maanden werken, voordat je in aanmerking komt voor de AOW.
Aanvullend pensioen
De rest van het pensioen moet je als ondernemer zelf bij elkaar zien te krijgen. Het is onderdeel van je financiën op orde hebben. Je ontkomt er dus niet aan om je al op jonge leeftijd te verdiepen in de materie rondom pensioenen. Zo kun je onder meer kiezen voor een pensioenbeleggingsrekening. Daarbij betaal je iedere maand een bedrag aan de pensioenbelegger. Deze belegt de maandelijkse inleg en zorgt ervoor dat de inleg wordt omgezet in rendement. Over het algemeen begin je hier tussen je 25e en 35e levensjaar mee, maar dit kan in principe ook eerder of later. Op die manier heb je meer dan voldoende tijd om zelf nog een goed aanvullend pensioen bij elkaar te sparen. Dit bedrag krijg je dan bij het bereiken van de pensioenleeftijd uitgekeerd, bovenop de AOW. Het is dus belangrijk dat je nu alvast berekent op hoeveel AOW je recht zal hebben en welk bedrag je er nog bij moet sparen om rustig van te kunnen leven.
Moet je wensen uitstellen of kun je straks niet meer zo leven als je nu doet, dan spreken we van een pensioengat. Een aanvullend pensioen is dan de enige manier om het pensioengat te dichten. In de meeste gevallen kun je als ondernemer zelf bepalen hoe je je pensioen bij elkaar spaart.
Soms verplichte deelname aan pensioenfonds
Als ondernemer heb je de vrijheid om zelf je pensioen bij elkaar te sparen via bijvoorbeeld een pensioenbelegging. Maar wist je dat je in sommige beroepsgroepen of bedrijfstakken verplicht moet deelnemen aan een pensioenregeling in de tweede pijler? Deze tweede pijler betekent dat je een deel van je omzet moet inleveren aan een pensioenfonds. Op basis van de SBI-code in het Handelsregister kun je checken of je verplicht pensioen moet afdragen in de tweede pijler.
Het gaat dan onder meer om mensen die werken als schilder, glaszetter of apotheker. Ook als je een natuursteenbedrijf hebt, dierenarts of fysiotherapeut bent, moet je verplicht een pensioen afsluiten. Met name de banen in de zorg vereisen vaak dat je verplicht een pensioen in de tweede pijler moet afsluiten. Maar ook als notaris ben je bijvoorbeeld verplicht om dit te doen.
Vrijwillig pensioen opbouwen
Dankzij de veranderende Wet Toekomst Pensioenen, mogen ondernemers vanaf 1 juli 2023 voor vijf jaar een experiment starten bij het pensioenfonds. Je kunt als ondernemer dan vrijwillig pensioen opbouwen bij een fonds in je sector. Dat werkt op dezelfde manier als wanneer je in loondienst zou zijn. Er zijn geen toegangsvoorwaarden of medische keuringen. Uiteraard kun je ook aan de hand van lijfrente of banksparen voor je pensioen sparen.