Bij elke carrière horen bepaalde kwaliteiten. Ben je goed onder druk en kun je goed leiding geven? Dan is een baan als manager misschien iets voor jou. Ben je creatief en houd je van dingen maken? Dan past een carrière als meubelmaker bij je. Maar wat als je wilt werken als mediator? Wat houdt dit beroep precies in? Welke kwaliteiten heb je nodig om een goede mediator te worden?
Wat doet een mediator precies?
Een mediator is een onafhankelijke partij die mensen helpt bij het oplossen van conflicten. Dit kunnen bijvoorbeeld zakelijke geschillen zijn, familieproblemen of ruzies tussen buren. Het doel van een mediator is om de betrokken partijen weer met elkaar in gesprek te brengen en samen naar een oplossing te zoeken.
Mediator worden betekent dat je een rol speelt in het herstellen van communicatie en vertrouwen. Je helpt mensen om een compromis te vinden. Een oplossing waar iedereen zich in kan vinden. De bedoeling is het conflict op te lossen zonder dat een rechter eraan te pas hoeft te komen. Dit maakt het werk van een mediator niet alleen uitdagend, maar ook ontzettend waardevol.
Welke kwaliteiten passen bij een goede mediator?
Als mediator heb je meer nodig dan alleen de juiste opleiding. Je persoonlijke kwaliteiten spelen een grote rol in hoe goed je je werk kunt doen. Hier zijn een aantal eigenschappen die belangrijk zijn voor een goede mediator:
Een goede mediator moet geduld hebben
Conflicten oplossen kost tijd. Mensen kunnen emotioneel reageren of vast blijven houden aan hun standpunt. Als mediator is het belangrijk dat je geduldig blijft en anderen de tijd geeft om hun emoties te verwerken.
Goede communicatievaardigheden zijn een must
Een mediator moet duidelijk en effectief kunnen communiceren. Dit betekent niet alleen dat je goed moet kunnen praten. Je moet ook een uitstekende luisteraar zijn. Begrijpen wat mensen bedoelen, zelfs als ze dat zelf niet goed kunnen verwoorden, is dan ook heel belangrijk.
Bezit jij een probleemoplossend vermogen?
Bij mediation draait het om het vinden van oplossingen. Ben je goed in het analyseren van een situatie en kun je creatieve oplossingen bedenken? Dan heb je al een belangrijke kwaliteit in huis.
Neutraal blijven is uiterst belangrijk
Een mediator moet altijd neutraal blijven en geen partij kiezen. Je moet in staat zijn om de situatie objectief te bekijken en ervoor zorgen dat beide partijen zich gehoord voelen.
Kun je empathie tonen?
Niet iedereen vind dit gemakkelijk, maar je moet je kunnen inleven in de gevoelens en behoeften van anderen. Dit helpt je om vertrouwen op te bouwen en mensen zich op hun gemak te laten voelen tijdens de gesprekken.
Hoe kun je deze kwaliteiten verbeteren?
Ben je van nature niet geduldig of vind je het lastig om neutraal te blijven? Dat betekent niet dat mediator worden niets voor jou is. Veel van deze kwaliteiten kun je ontwikkelen met de juiste training en oefening.
Geduld kun je trainen
Geduld kun je leren door bewust te oefenen in situaties die je frustreren. Probeer bijvoorbeeld rustig te blijven als je in de file staat of wanneer iemand traag antwoordt op een vraag. Mindfulness en ademhalingstechnieken kunnen hierbij helpen.
Luister actief, ontwikkel je communicatievaardigheden
Je kunt je communicatie verbeteren door te oefenen met actief luisteren. Dit betekent dat je iemand volledig laat uitpraten voordat je reageert en dat je samenvat wat de ander heeft gezegd om te controleren of je het goed hebt begrepen.
Versterk je probleemoplossend vermogen
Door deel te nemen aan trainingen of workshops in conflictoplossing kun je leren hoe je problemen systematisch kunt aanpakken. Veel opleidingen voor mediator worden bieden dit soort trainingen aan.
Oefen om neutraal te blijven
Neutraliteit is iets wat je bewust kunt trainen. Probeer in dagelijkse gesprekken geen oordeel te vellen en luister naar verschillende kanten van een verhaal zonder direct je mening te geven.
Lees boeken of kijk documentaires over mensen met verschillende achtergronden en ervaringen. Dit helpt je om je beter in anderen in te leven. Ook kun je in gesprekken vragen stellen zoals: “Hoe voelde je je toen?” om meer begrip te ontwikkelen.
Als je denkt dat mediator worden iets voor jou is, maar je nog niet alle kwaliteiten bezit. Laat je dan niet ontmoedigen. Veel vaardigheden kun je leren, en door ervaring op te doen, word je steeds beter in het vak. Bovendien bieden mediators een belangrijke dienst aan de samenleving door mensen te helpen conflicten op een constructieve manier op te lossen.