Een ongeluk wil je uiteraard voorkomen, maar er kan altijd iets gebeuren. Je zou eens moeten bijhouden hoe vaak het net goed gaat. Dikke kans dat je op een werkdag aan een keer of vijf komt. Het mag dan ook geen verbazing wekken dat het moment komt waarop het dubbeltje wel de verkeerde kant opvalt. Dan is het belangrijk dat je weet wat je moet doen. In dit artikel krijg je tips over hoe te handelen in het geval van een ongeluk.
Heb de juiste kennis
Een groot deel van het omgaan met een ongeluk gebeurt al in het voortraject. Om de juiste hulp te kunnen verlenen, moet je immers weten wat je moet doen. En deze kennis vergaar je voordat je ze nodig hebt. Novanorm Veiligheidstrainingen zijn een aanrader om te volgen. Het aanbod is breed, waardoor je flink wat vaardigheden kunt krijgen. Ook is het mogelijk om eerder opgedane kennis op te frissen. In ieder geval is het zaak om vooraf te weten wat je moet doen als er binnen je bedrijf een ongeluk is gebeurd.
Leg niet al je eieren in één mandje
Wat hiermee bedoeld wordt, is dat je maar beter meer werknemers kunt hebben die weten hoe ze moeten handelen bij ongelukken. Voor ieder bedrijf is het verplicht om BHV’ers in dienst te hebben. Hoeveel dit er zijn, hangt af van de grootte van het bedrijf en in welke sector het bedrijf actief is. Let wel, dit is een minimum aantal. Een maximum is er niet. Het is slim om zoveel mogelijk werknemers de cursus te laten volgen. Door het hele land zijn er trainingen. Ben je actief in het zuiden? Dan volg je een BHV cursus in Eindhoven. Onderschat het belang van deze training niet. Hij kan levensreddend zijn.
Oefen de scenario’s
Bewustwording is essentieel als het gaat om veiligheid. Door te oefenen, zorg je ervoor dat je werknemers extra scherp zijn. Oefeningen zijn daarnaast goed om te ontdekken hoe je medewerkers handelen tijdens ongelukken. Je weet nooit wat het met je doet als je een heftig bloedende collega op de grond aantreft. Tijdens oefensessies kun je dit grotendeels nabootsen.
Bewaar de rust
Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel erg belangrijk. Als je als een kip zonder kop door het bedrijf gaat rennen en alles bij elkaar schreeuwt, doe je zowel het slachtoffer als de andere werknemers geen plezier. Zorg ervoor dat je rust uitstraalt en dat je de centrale persoon bent tijdens de afhandeling.
Na afloop evalueren
Tot slot is het goed om na het ongeluk te evalueren. Hoe is het kunnen gebeuren en hoe hebben we gehandeld? Doe dit niet te lang na het ongeluk. Ongeveer een week is ideaal. Dan zit het bij iedere betrokkene nog vers in het geheugen en is het makkelijker om maatregelen te treffen om ongelukken in de toekomst te voorkomen.