Wat is een vaststellingsovereenkomst en waarom moet je deze laten controleren?

man standing in front of group of men

Wanneer je als ondernemer mensen in dienst hebt, dan krijg je vroeg of laat waarschijnlijk met een vaststellingsovereenkomst te maken. Maar wat is als ondernemer relevant om te weten over deze overeenkomst en is het belangrijk om die te laten controleren? Na het lezen van dit artikel ben je op de hoogte van de meest relevante informatie.

Wat is het precies?

Op de werkvloer kun je natuurlijk te maken krijgen met een geschil. Er kan bovendien een andere reden voor ontslag zijn. Als je een werknemer wilt ontslaan, dan doe je er goed aan om een vaststellingsovereenkomst op te stellen. In deze overeenkomst maken beide partijen bindende afspraken, met als doel een geschil te voorkomen of juist op te lossen.

Controle vaststellingsovereenkomst

Een vaststellingsovereenkomst laten controleren is voor zowel de werkgever als werknemer relevant. Als er een vaststellingsovereenkomst wordt ondertekend, dan volgt er geen officiële ontslagprocedure. Maar welke zaken zijn dan relevant om te controleren? We zullen de belangrijkste aspecten bespreken.

De ontslagreden

Allereerst moet duidelijk zijn wat de reden van ontslag is. Dit moet niet ambivalent beschreven worden, maar daarentegen juist heel duidelijk zodat de reden niet multi-interpretabel wordt.

De financiële zaken

Een groot deel van de vaststellingsovereenkomst omvat de financiële zaken. Daarbij kun je denken aan de uitbetaling van de resterende vakantiedagen, het vakantiegeld, een ontslagvergoeding en nog veel meer.

Ook worden er in de vaststellingsovereenkomst soms afspraken over de transitievergoeding gemaakt. Dit is een vergoeding die een werknemer bijvoorbeeld krijgt wanneer de werkgever het dienstverband beëindigt. Uiteraard zijn er wel voorwaarden aan die vergoeding verbonden.

Als werkgever hoef je bijvoorbeeld geen transitievergoeding te betalen wanneer de werknemer iets ernstigs heeft gedaan. Of bijvoorbeeld wanneer de werknemer minder dan 12 uur per week voor je bedrijf werkt. Dit zijn slechts enkele voorwaarden. Hier vind je meer informatie over de andere voorwaarden.

Concurrentiebeding

Ook een concurrentiebeding zie je regelmatig terug in een vaststellingsovereenkomst. Wanneer een werknemer bijvoorbeeld veel informatie binnen je bedrijf heeft vergaard over IT, dan wil je natuurlijk niet dat die kennis wordt meegenomen naar de concurrent. Daar kun je dan gezamenlijk afspraken over maken.

Waarom een vaststellingsovereenkomst laten controleren?

In de vaststellingsovereenkomst staan belangrijke afspraken waar zowel de werkgever als werknemer zich aan dienen te houden. Afspraken die soms flinke gevolgen hebben en om die reden is het belangrijk om een vaststellingsovereenkomst te laten controleren. Dit is zowel relevant voor de werkgever alsook voor de werknemer. Een werknemer wil het maximale uit zijn ontslag halen en de werkgever wil voor een deel natuurlijk de schade beperken.

Een vaststellingsovereenkomst is niet vrijblijvend, maar een officieel juridisch document. Als er bijvoorbeeld een fout in de overeenkomst staat, terwijl die al is ondertekend, dan kan dit flinke gevolgen hebben. Een jurist controleert de vaststellingsovereenkomst goed. Hij of zij kijkt of je er het meeste uit hebt uitgehaald en ook of het wettelijk gezien allemaal klopt.

Wellicht ook interessant