VPB-tarief 2024: wat moet je hierover weten?

man sitting beside white wooden table

Het runnen van een succesvol bedrijf is een droom voor velen. Je bent waarschijnlijk eigen baas en bent verantwoordelijk voor een boel werknemers. Toch kent het ‘zelf ondernemen’ ook een hele hoop nadelen. Althans, geen nadelen, maar aspecten die nogal ingewikkeld kunnen zijn.

Eén term waar bedrijven rekening mee moeten houden, is het VPB-tarief. Door een beter begrip te krijgen van dit tarief en de factoren die hierop van invloed zijn, zal je als bedrijf betere beslissingen kunnen nemen over hun belastingverplichtingen en financiële planning. Lees daarom gauw verder, omdat je er zo achterkomt wat het VPB-tarief in 2024 voor je betekent.

Betekenis van de term

First things first, we beginnen met de uitleg van het VPB-tarief. Want, eerlijk is eerlijk, we begrijpen allemaal dat het een afkorting van iets is, maar van wat? Goed, het VPB-tarief staat voor het vennootschapsbelastingtarief. Het representeert het percentage waartegen bedrijven belasting betalen over hun winst. De hoogte van het tarief zal variëren, afhankelijk van de hoogte van de winst. Ook wordt ieder jaar opnieuw naar de tarieven gekeken en is het dus ook in 2024 relevant om er je ogen voor open te trekken.

Voordat we verder gaan, is het wellicht handig dat je kennis hebt van de betekenissen van de volgende begrippen:

 • Vennootschap
  Een vennootschap is een juridische entiteit waarin meerdere personen of rechtspersonen samenwerken om zakelijke activiteiten uit te voeren. Het kan een besloten vennootschap (BV) of naamloze vennootschap (NV) zijn, met beperkte aansprakelijkheid voor de eigenaren. Het belangrijkste verschil is dat bij een BV de aandelen in handen zijn van de eigenaren en die van een NV vrij overdraagbaar zijn. aast De BV’s en NV’s, dienen ook coöperatie bovenstaande belasting te betalen.
 • Belasting
  Het VPB-tarief (een vorm van belasting) bestaat om belastinginkomsten te genereren voor de overheid en om een eerlijke bijdrage te vragen van bedrijven op basis van hun winst, ter financiering van openbare voorzieningen en diensten.

Vennootschapsbelastingtarief 2024

Goed nieuws voor alle personen die in 2023 zich al op de hoogte hebben gesteld van het vennootschapsbelastingtarief, want in 2024 blijft deze onveranderd. Gebruik onderstaande tabel als geheugensteuntje of, als het wel nieuw voor je is, als nieuwe informatie:

Belastbaar bedragTarief
t/m € 200.00019,0%
meer dan € 200.00025,8%
VPB-tarief 2024

Overigens betalen niet alle ‘bedrijven vennootschapsbelasting. Zo heb je bijvoorbeeld zzp’ers en eenmanszaken die hun belasting al via de inkomstenbelasting betalen. Zij hoeven dan niet nog eens de vennootschapsbelasting te betalen. Voor fiscale beleggingstinstellingen geldt een tarief van 0%.

Verschillen ten opzichte van 2023

Hoewel er aan de tarieven dus niks is verandert, zijn er toch wel verschillen te benoemen tussen 2023 en 2024. Dit heeft alles te maken met de zogeheten aftrekposten. Aftrekposten zijn kosten of uitgaven die je kunt aftrekken van je belastbaar inkomen om je belastingverplichting te verminderen. In het geval van het VPB-tarief heeft dat plaatsgevonden op verschillende vlakken:

 • Kleinschaligheidsaftrek (KIA)
  Om in aanmerking te komen voor de kleinschaligheidsaftrek, dien je nu te investeren tussen de € 2.801 en € 387.580.
 • Energie-investeringsaftrek (EIA)
  Een verlaging van 45,5% naar 40%. Het maximale investeringsbedrag wordt overigens niet verlaagd.
 • Minimumbelasting
  Doe je een aanslag Wet Minimumbelasting 2024? Je kan dit helaas niet aftrekken van in de aangifte van de VPB.
 • ANBI’s en SSBI’s (goede doelen)
  Giften aan Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI’s) en Sociaal Belang Behartigende Instellingen (SSBI’s) zijn in 2024 volledig niet aftrekbaar. In 2023 betrof kon je dit nog doen voor maximaal 50% van de investering tot een maximum bedrag van € 100.000.

Sommige veranderingen zijn groter dan de ander, maar leen zijn ze belangrijk om in gedachten mee te nemen. De meeste mensen zullen overigens aangifte doen voor 1 juni van het kalenderjaar, omdat het boekjaar voor de meesten gelijkloopt aan het kalenderjaar. Al aan het begin van het boekjaar ontvang je als vennootschap een aangifte.

Tips voor het optimaliseren van alles omtrent het VPB-tarief

Als laatste willen we je nog een aantal, of eigenlijk twee, tips geven over het optimaliseren van bepaalde zaken omtrent het VPB-tarief. Allereerst willen we je erop wijzen dat het verstandig is om een accountant aan te nemen of om elk jaar met een ervaren belastingadviseur te spreken. In het eerste geval geef je alle ‘ingewikkelde’ zaken van bijvoorbeeld dit VPB-tarief uit handen. Een professionele adviseur zou je kunnen helpen bij het identificeren van fiscale aftrekposten en strategieën om je belastingverplichtingen te minimaliseren.

Ten tweede is het van groot belang om de financiële administratie goed op orde te houden. Je kan de belastbare winst nauwkeurig berekenen en nauwlettend in de gaten houden welk VPB-tarief voor jou zal gelden. Zorg ervoor dat je boekhouding up-to-date is en voldoet aan alle wettelijke verplichtingen.

Conclusie

Het VPB-tarief is een cruciaal element van het belastingstelsel in Nederland en biedt aanzienlijke voordelen voor bedrijven. Door te profiteren van lagere belastingtarieven, fiscale aftrekposten en vrijstellingen, kunnen bedrijven hun financiële positie versterken en groeimogelijkheden benutten.

Wellicht ook interessant