Poe, lezen we op de website van de Rijksoverheid dat van alle Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar, maar liefst een tiende niet of nauwelijks ervaring heeft met de computer. En jij maar denken dat dat eigenlijk toch niet meer mogelijk is. Niet mogelijk in de digitale wereld waar we tegenwoordig in leven. Nou, het blijkt dus toch zo te zijn.
Vervelend, maar niks aan te doen. Althans, dat is wat je misschien denkt. Want, wist je dat er verschillende manieren zijn waarmee jij je digitale vaardigheden kan verbeteren? In deze blog zullen we je van al die manieren op de hoogte stellen. Van een cursus Word volgen tot een gratis computerles, je zal het allemaal voorbij zien komen. Lees je gauw verder?
De basis: waar begin je?
Digitale vaardigheden omvatten een breed scala aan capaciteiten, van het gebruik van basissoftware tot het beheersen van complexe programmeertalen. Deze vaardigheden zijn onmisbaar in vrijwel elk beroep en kunnen je helpen om efficiënter en effectiever te werken. We vertellen je dan ook graag wat handig is om mee te beginnen, zodat je daar in elk geval van op de hoogte bent.
1. Basis computerkennis
Voordat je je verdiept in geavanceerdere technologieën, is het belangrijk om een solide basis te hebben. Leer hoe je met besturingssystemen zoals Windows of macOS werkt, zodat je op de computer/ een tablet kan werken. De basisprincipes van de software zijn daarbij toch wel het belangrijkst.
2. Online navigeren
Het internet is een schat aan informatie en tools. Leer hoe je effectief kunt zoeken, betrouwbare bronnen kunt identificeren en basis cybersecurity-praktijken kunt toepassen, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie.
Van basis naar gevorderd: vervolgstappen
Hup, over naar gevorderd! Het is echt niet overdreven als je je in de volgende stappen interesseert.
3. Office toepassingen
Stap 3 is om de office toepassingen van zoiets als Microsoft Office je eigen te maken. Het begint daarbij bij het schrijven in documenten en het maken van presentaties, maar zal je uiteindelijk kunnen uitbreiden naar het beheren van gegevens en het samenwerken aan projecten via online platforms.
4. Geavanceerde software en tools
Afhankelijk van je interesses en carrièredoelen, kan je je verdiepen in meer gespecialiseerde software. Kijk bijvoorbeeld of een Power BI cursus iet voor jou is. Zo kan je al je gegevensbronnen omzetten in inzichten waar je dan weer vanuit kan verder werken. Het is iets waarvan je niet wist dat je het nodig had.
Wordt een expert: blijven doorgroeien
Mocht je interesse hebben in alles wat met computers te maken heeft, dan kan je overwegen om door te groeien naar expert. Dit is niet nodig om goed te functioneren in onze samenleving, maar is wel degelijk interessant in de tijd van nu.
5. Programmeren
Je zou kunnen overwegen om te gaan programmeren. Begin met zoiets als HTML, CSS of Javascript en ga, wanneer je het wel onder de knie krijgt, verder met Python, SQL en R. Je kan daarmee programma’s schrijven waarmee je gegevens kan interpreteren en kan presenteren, bijvoorbeeld in een app.
6. Blijven leren
Natuurlijk kan je je in nog veel meer specifieke vaardigheden specialiseren, maar over het algemeen willen we je aanraden om te blijven leren. Technologie evolueert voortdurend, dus het is belangrijk om je kennis up-to-date te houden. Volg online cursussen, neem deel aan webinars en lees vakliteratuur om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en trends.
Dus, of je nu een beginner bent of al gevorderde kennis hebt, er is altijd ruimte voor groei. Door deze stappen te volgen, kun je je vaardigheden naar een hoger niveau tillen en je voorbereiden op de digitale toekomst!