Bedrijven hebben in de afgelopen jaren steeds meer mogelijkheden gekregen om belangrijke data van klanten op te slaan en te gebruiken voor het strategisch verbeteren van hun service. Helaas zijn er ook lastige ontwikkelingen geweest. Bijvoorbeeld toen third-party cookies verboden werden. Daarnaast worden er steeds meer grote hoeveelheden data opgeslagen, waardoor bedrijven complexe software moeten doorgronden om het databeheer in goede banen te leiden. Wanneer je database management door Optimadata probeert te organiseren, is het van belang dat je weet welke doelstellingen behaald moeten worden en hoe de informatie op de juiste manier kan worden geïnterpreteerd. Dat blijkt in de praktijk vaak lastiger te zijn dan verwacht. Hier volgen enkele tips om je hierbij te helpen.
Houd rekening met nog meer data
Als je structureel gaat inzetten op het verkrijgen van inzicht door datastromen, zul je waarschijnlijk ook verschillende software en diensten gaan gebruiken om dit te realiseren. Dergelijke nieuwe systemen leiden dus ook tot veel meer nieuwe data. Raak dan ook niet overweldigd door de enorme verscheidenheid aan data. Het is belangrijk dat je deze data op de juiste manier weet te verwerken en enkel die data gebruikt die van belang zijn voor het behalen van jouw doelstellingen.
Schakel eventuele Optimadata: database experts in om je hierin bij te staan. Zo weet je zeker dat je deze informatie op de juiste manier weet te verzamelen en te verwerken, zodat er proactief mee gewerkt kan worden en er geen onnodige tijd verloren gaat.
Databronnen up-to-date houden
Veel bedrijven varen op een onbetrouwbare database. Een database die niet volledig up-to-date is. Dit heeft enorme gevolgen voor de besluitvorming van het bedrijf. Ze maken beslissingen op basis van verouderde informatie. Hierdoor kunnen ze een geheel andere koers gaan varen dan op dat moment verstandig is. Daarom is het belangrijk dat de databronnen echt up-to-date worden gehouden en regelmatig worden gecontroleerd.
Denk bijvoorbeeld aan de klantgegevens. Dit is misschien wel de eenvoudigste tak van data die je geheel zelf kunt controleren en bijhouden. Zorg ervoor dat je bij elk contactmoment de gegevens checkt en dubbele gegevens verwijderd.
Zorg er tevens voor dat je enkel ‘schone’ databronnen gebruikt. Dit zijn databronnen die niet worden beïnvloed door de omgeving. Ze zijn objectief en bieden enkel de informatie zoals het feitelijk is.
Vraag meerdere mensen mee te kijken bij de interpretatie van de gegevens
Bij het interpreteren van de gegevens, is het goed om te beseffen dat we als mens al snel geneigd zijn om conclusies te trekken nog voordat we de data echt bekeken hebben. Dit gaat niet expres, maar is gewoon menseigen. We zijn geneigd om binnen onze eigen kaders conclusies te trekken. Het is belangrijk dat de gegeven data vanuit meerdere invalshoeken worden bekeken. Op die manier wordt voorkomen dat de interpretatie te veel gekleurd is door de eigen invulling en kunnen ze op organisatorisch vlak vanuit meerdere afdelingen met de informatie aan de slag gaan. Hoe meer mensen meekijken, hoe beter.