Ondernemers kiezen massaal voor elektrificatie autoleasepark 

closeup photo of black analog speedometer

Ondernemers hebben baat bij het elektrificeren van hun wagenpark. Het vermindert de maandlasten, zeker in combinatie met bijvoorbeeld een eigen zonne-energiesysteem op het dak van het bedrijfspand. Daarbij hechten consumenten steeds meer waarde aan een duurzame manier van produceren. Wanneer twee bedrijven hetzelfde product voor een vergelijkbare prijs aanbieden, vormt duurzaamheid steeds vaker de doorslaggevende factor in de koopbeslissing van de consument. Bij het elektrificeren van het wagenpark krijgt zakelijk leasen vaak de voorkeur. Dat past bij een bredere trend; ook private lease wint al jaren aan populariteit. Dit wordt ondersteund door recent gepubliceerde cijfers over de groeiende omvang van het autoleasepark in Nederland. 

Groei in het wagenpark met leaseauto’s in Q1 van dit jaar 

In het eerste kwartaal van 2024 groeide de omvang van het autoleasepark in Nederland met zo’n 1,2% ten opzichte van het laatste kwartaal in het vorige jaar. Het wagenpark omvat inmiddels meer dan 1,35 miljoen voertuigen. Specifiek voor de zakelijke leaseauto’s geldt dat het aantal voertuigen met 1,4% procent steeg. Overigens is er niet alleen sprake in het aantal auto’s dat via financial lease wordt afgenomen; ook operational lease wint nog altijd aan populariteit. 

Ook private lease wordt weer vaker gekozen 
Waar in 2023 sprake leek te zijn van een stagnatie in de groei van het aantal auto’s dat via private lease wordt afgenomen, is dat inmiddels niet meer het geval. Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2023 steeg het aantal voertuigen dat middels private lease wordt afgenomen met 1,2%. Hiermee nadert het wagenpark een omvang van een kwart miljoen. 

Zakelijk wagenpark met leaseauto’s beweegt richting de miljoen 

Ten opzichte van het zakelijke wagenpark met leaseauto’s valt het aantal auto’s dat middels private lease wordt afgenomen in het niet. Inmiddels zijn er meer dan 850 duizend zakelijke auto’s de weg opgestuurd door leasemaatschappijen. Alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar steeg dat aantal met een kleine 12 duizend voertuigen. De verwachting is dat deze trend zich de komende tijd verder doorzet. Het aantal bedrijven dat kiest voor het zakelijk leasen van elektrische auto’s lijkt voorlopig nog niet op te drogen. 

Voor bedrijven is het interessant om de investering in een elektrificatie van het wagenpark te combineren met de investering in bijvoorbeeld een zonnecarport. Zo kan een groot deel van de benodigde stroom voor het opladen van deze voertuigen zelf worden opgewekt. De besparing die het bedrijven oplevert, loopt al snel flink op.

Wellicht ook interessant