Milieuorganisaties strijden al jarenlang voor een Europese wet die ontbossing moet tegengaan en in 2025 moet die wet er eindelijk komen, als onderdeel van de Green Deal van Frans Timmermans.
Wat de uiteindelijke positieve en negatieve effecten op het milieu en de economie zullen zijn, is nog onduidelijk, maar de impact op de interieurbranche zal onmiskenbaar groot zijn. Minder houtkap betekent immers minder beschikbaar hout en dus ook minder houten meubels. Hoe lossen we dit probleem op? Kunnen jouw meubelaankopen bijdragen aan het bestrijden van ontbossing? Dat lees je in dit artikel.
Een circulaire houtmarkt als basis
Als we minder hout gaan kappen, moeten we creatief omgaan met het hout dat al beschikbaar is. Veel houtsoorten zijn goed herbruikbaar; zo wordt vurenhout, dat eerst jarenlang in de bouw is gebruikt, bijvoorbeeld omgetoverd tot onder andere stijlvolle steigerhouten kasten. Dit type meubel is populair vanwege de mooie, grijze tint die goed past bij vrijwel elke interieurstijl. Ook andere houtsoorten krijgen na gebruik in andere sectoren een nieuw leven als meubels. Door te kiezen voor gerecycled hout draag je bij aan een circulaire houtmarkt.
Houtsoorten met een kleine ecologische voetafdruk
Er zijn een aantal houtsoorten die ontbossing tegengaan, of die op een andere manier een relatief kleine ecologische voetafdruk hebben, zoals:
- Bamboe: technisch gezien een gras, maar groeit razendsnel en draagt bij aan minder ontbossing. Let op: meubels van bamboe gaan soms minder lang mee.
- Steigerhout: wordt eerst in de bouw gebruikt en daarna geüpcycled als meubel.
- Mangohout: gekapt uit mangoplantages; na kap wordt meteen herplant.
- Teakhout (FSC-gecertificeerd): duurzaam beheerde plantages voorkomen illegale kap.
- Eucalyptushout: heeft een snelle groei; duurzaam beheer verlicht de druk op bossen.
- Acaciahout: vaak lokaal gekweekt, duurzame bron voor meubels.
Koop meubels die lang meegaan
Een andere effectieve manier om ontbossing tegen te gaan, is door te investeren in duurzame meubels die lang meegaan. In plaats van een Ikea-bed kun je kiezen voor een stevig bed dat jarenlang meegaat. Steigerhout is hiervoor een goede keuze; het is sterk en geschikt voor intensief gebruik. Een tweepersoonsbed, stapelbed of halfhoogslaper van steigerhout kan bijvoorbeeld jarenlang in je slaapkamer staan en blijft met minimaal onderhoud net zo mooi als op de eerste dag. Door duurzaam geproduceerde meubels te kopen, verklein je de noodzaak om vaak te vervangen, wat uiteindelijk de vraag naar hout vermindert.