Hoeveel sparen voor een kind?

girl wearing black sweatshirt playing toy car

Als je er zo over nadenkt, is het eigenlijk best gek. Gek dat er geen financiële eisen worden gesteld wanneer je een kinderwens hebt. Aan de andere kant is een kinderwens iets volledigs persoonlijk en of je een ‘goede ouder’ bent, hangt absoluut niet af van of jij je kind de nieuwste telefoon kan geven of niet.

Toch is het financiële aspect aan ouderschap wel degelijk een interessant onderwerpt. Ons werd, toen we jong waren, altijd verteld dat een kind tot zijn achttiende, zijn of haar ouders ongeveer een ton kost. Om er nog maar over te zwijgen dat een meisje vaak nog duurder is. Het brengt ons naar de vraag hoeveel ouders sparen voor hun kind en of iedere ouder dat überhaupt doet. We bedoelen, is het ‘in leven houden’ van het kroost tot hun achttiende levensjaar niet al duur genoeg?

Waar wil je voor sparen?

Niemand verplicht je om je kroost een spaarrekening van tienduizenden euro’s mee te geven als ze het huis uitgaan. Sterker nog, waarschijnlijk hebben veel Nederlanders daar niet eens de middelen voor. Maar goed, mocht je wel willen sparen, dan is het belangrijkste punt waar je over moet denken, voor wat je wil sparen. Wil je een financiële bijdrage leveren voor een aanstaande woning, een studie, ‘slechts’ een rijbewijs, de uitzet, etcetera. Afhankelijk van die dingen, zal je ook andere bedragen moeten besparen.

Sparen voor een rijbewijs

Je zou kunnen stellen, dat in de huidige tijd (2024) het tussen de €2000 en €2500 euro kost om een rijbewijs te halen. Met €2000 zit je waarschijnlijk wat krap, met €2500 waarschijnlijk wat te ruim. Ga je voor het eerste, dan stel je het wel mooi vast en kan bijvoorbeeld de rest laten bijdragen door je kind zelf. Houd het kind ‘geld over’ bij het laatste bedrag, dan kan dat misschien worden gespaard voor een eerste auto. We komen in elk geval uit op de volgende berekening, er van uitgaande dat hij of zij al met 17 jaar de eerste les start:

 • €2000 gespaard op de zeventiende verjaardag =
  ongeveer €120,- per jaar
  ongeveer €10,- per maand

Kijk, dat valt mee, nietwaar? Zelfs als je twee kinderen hebt, kan je misschien wel proberen om €20,- per maand te sparen.

 • €2500 gespaard op de zeventiende verjaardag =
  ongeveer €150,- per jaar
  ongeveer €12,50 per maand

Ook dit zou nog prima te doen moeten zijn. Het is gewoon fijn als je voor de geboorte van je kind al dit soort dingen berekend, zodat je niet in een paar jaar ineens €2000 ergens vandaan ‘moet’ vissen.

Sparen voor een studie

Gezien je bij de geboorte van een kind nog niet weet of hij of zij thuiswonend is tijdens de studie, of het kind mbo, hbo of wo gaat doen en wat het studiegeld dan mag kosten, is het ook hierbij handig om uit te gaan van een gemiddelde. Laten we er vanuit gaan dat je kind een 4-jarige hbo studie afrond en dat jullie het college geld willen dekken.

Is dat wel voldoende? Ja, dat is voldoende. Meer kan natuurlijk altijd, maar een kind heeft misschien zelf ook wel een bijbaan of studiefinanciering, wat weer het een en ander qua kosten van jullie weghoudt. Bovendien, en we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, je hoeft op een gegeven moment niet alles meer voor een volwassen kind te betalen.

In 2025 is het college geld ongeveer €2500 per jaar. Je kind begint waarschijnlijk met zeventien jaar aan de studie. Dat komt neer op:

 • €2500 x 4 jaar studie = €10.000 gespaard op zeventiende verjaardag =
  ongeveer €590 gespaard per jaar
  ongeveer €50 gespaard per maand

Andere spaardoelen

Maar goed, als je er zo over na gaat denken, kan je eigenlijk wel voor alles gaan sparen. Denk eens aan:

 • een nieuwe fiets, zo’n drie keer tot aan de achttiende verjaardag
 • mobiele telefoons
 • verjaardag-, sinterklaas- en kerstcadeaus
 • kleding
 • sportclub
 • etc.

In principe kan je daar allemaal rekensommetjes voor maken, zoals wij hebben gedaan bij bovenstaande voorbeelden van het rijbewijs en de studie. Alleen blijf je dan eindeloos bezig, dus wat is dan een mooi advies?

Advies voor sparen voor je kind

Het is verstandig om professioneel advies in te winnen wanneer je de financiële aspecten van het ouderschap overweegt. Een expert kan een nauwkeuriger beeld schetsen van de werkelijke kosten, rekening houdend met ook jullie eigen persoonlijke levensstijl. Zijn jullie bijvoorbeeld heel zuinig, dan zal er een aanzienlijke kans bestaan dat jullie kroost dat ook is. Simpelweg omdat ze niet anders weten.

Verder kan een professional adviseur je adviseren over welke specifieke uitgaven je moet plannen en sparen. Deze professionele begeleiding kan helpen bij het opstellen van een realistisch budget en het nemen van weloverwogen financiële beslissingen ter voorbereiding op de komst van een kind. Zo zal er waarschijnlijk niet worden gezegd dat je elke dag moet sparen voor de boodschappen van de volgende dag (of misschien toch wel?).

Conclusie

Het sparen voor je kind is een complexe aangelegenheid waarbij geen eenduidige hoeveelheid bestaat. Het raadplegen van een professionele adviseur kan helpen bij het opstellen van een gepersonaliseerd spaarplan dat past bij de unieke omstandigheden van jouw gezin. Het belangrijkste is om bewust te zijn van de financiële verantwoordelijkheden die gepaard gaan met het ouderschap en om een solide financiële basis te leggen voor de toekomst van je kind. En verder, verder zouden we zeggen: geniet. Want voor je het weet zijn ze ‘volwassen’ en staan ze op eigen benen. Dan brengen ze jou naar de tandarts in plaats van andersom

Wellicht ook interessant