Hoe je als ondernemer onbedoeld betrokken kan raken bij fraude en strafrecht

brown concrete pillars indoors

Als ondernemer ben je dagelijks bezig met het runnen van je bedrijf, het aangaan van samenwerkingen en het afhandelen van financiële transacties. Maar wat als je, zonder kwade bedoelingen, betrokken raakt bij een financieel strafbaar feit? 

Financiële delicten zoals belastingfraude, witwassen en faillissementsfraude kunnen flinke gevolgen hebben. Niet alleen juridisch, maar ook voor uw bedrijfsvoering en reputatie naar anderen. Hoewel veel denken dat dit hen toch niet gebeurt, is het belangrijk om goed te weten hoe het werkt en hoe je het kan voorkomen. 

Wat is belastingfraude?

Belastingfraude is het opzettelijk geven van onjuiste of onvolledige informatie aan de Belastingdienst om minder belasting te hoeven betalen. Dit kan gaan om:

  • Het verzwijgen van inkomsten
  • Het opvoeren van onterechte aftrekposten
  • Het gebruik van schijnconstructies om belastingen te ontwijken

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en de Belastingdienst controleren bedrijven steeds strenger op belastingontduiking. Wanneer fraude wordt vastgesteld, kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn: hoge boetes, naheffingen en in ernstige gevallen zelfs gevangenisstraf. 

Zelfs als er geen sprake is van opzet, kan een foutieve aangifte leiden tot forse correcties en juridische problemen.

Witwassen en de risico’s voor ondernemers

Witwassen is een vorm van financieel strafrecht waarbij illegaal verkregen geld in het reguliere economische circuit wordt gebracht om de herkomst te verbergen. Dit kan onder andere gebeuren door:

  • Contante geldstromen zonder duidelijke herkomst
  • Het gebruik van valse facturen of schijnbedrijven
  • Het investeren in onroerend goed met crimineel geld

Als ondernemer kunt u onbewust betrokken raken bij witwaspraktijken door bijvoorbeeld zaken te doen met dubieuze partijen. Daarom is het essentieel om uw klanten en leveranciers goed te screenen en verdachte transacties te melden bij de Financial Intelligence Unit (FIU). Als je geen melding doet kan dit leiden tot vervolging en sancties. 

Faillissementsfraude

Bij faillissementsfraude gaat het om handelingen die bewust worden uitgevoerd om schuldeisers te benadelen bij een faillissement. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door:

  • Het onttrekken van geld of goederen aan de boedel
  • Het vervalsen of vernietigen van de boekhouding
  • Het bevoordelen van bepaalde schuldeisers ten koste van anderen

In Nederland wordt faillissementsfraude streng bestraft. De maximale gevangenisstraf bedraagt zes jaar en er kunnen hoge boetes worden opgelegd. Ook kan een bestuurder persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de schulden die zijn ontstaan. Dit betekent dat het privévermogen in gevaar kan komen.

Hoe voorkom je deze feiten?

Hoewel sommige vormen van fraude bewust worden gepleegd, kunnen ondernemers ook onbedoeld in de problemen komen. Het kan soms lastig zijn om te herkennen wie goede en wie slechte bedoelingen heeft. Daarom wat tips:

  1. Zorg voor een sluitende administratie – Een goed georganiseerde boekhouding helpt om problemen met de Belastingdienst te voorkomen. Ook heb je hierdoor zelf altijd goed overzicht en weet je beter wat er speelt.
  2. Wees transparant in de belastingaangiften – Zorg ervoor dat alle inkomsten en aftrekposten correct worden opgegeven. Heb je een boekhouder? Zorg ervoor dat je diegene goed kan vertrouwen of zijn werk laat controleren door een andere expert.
  3. Weet met wie je zaken doet – Bekijk goed met wie je zaken aangaat, lijkt het soms bijvoorbeeld te mooi om waar te zijn? Een grote order voor hele lage kosten bijvoorbeeld? Dan is het goed om een extra controle uit te voeren. 
  4. Vraag juridisch advies bij financiële problemen – Voorkomen is beter dan genezen. Schakel tijdig een expert, zoals Eersterechtshulp, in als je twijfelt over fiscale of juridische kwesties.

Wat te doen bij een verdenking van financieel strafbare feiten?

Word je als ondernemer verdacht van fraude, witwassen of faillissementsfraude? Dan kan dit een grote impact hebben op je bedrijf en persoonlijke situatie. In dat geval kan het interessant zijn om een strafrechtadvocaat in te schakelen

Je hoopt natuurlijk dat het nooit zover hoeft te komen, maar het is goed om hier wel op voorbereid te zijn. Een gespecialiseerde advocaat kan jouw adviseren over de beste verdedigingsstrategie en helpen bij juridische procedures. Hoe eerder je juridisch advies inwint, hoe groter de kans op een gunstige afloop. 

Wellicht ook interessant