Hoe een goede omzet afbreuk kan doen aan de groei van je webshop

MacBook Pro near white open book

Bij het opzetten van een webshop komt veel kijken. Hoewel veel denken dat je een website optuigt, producten inkoopt, de marketing doet en producten verkoopt, komt er veel meer bij kijken. Een ervaring van een bekende van ons heeft ons interessante inzichten gegeven waar je op moet letten als je een webshop runt. Laten we deze bekende Tim noemen. We nemen je kort mee in zijn onderneming.

Omzet is mooi, gezonde cashflow is beter

Tim begon eind 2019 een webshop in dierenproducten en tot zijn verbazing liep dit best wel goed. Wat begon als een kleine webshop breidde snel uit en na ruim anderhalf jaar had hij een omzet van € 600.000 gerealiseerd. Een flink bedrag waar menig startend ondernemer jaloers op is. Voor een buitenstaander leek dit dan ook een echt succes. 

Echter liep het achter de schermen wat minder goed. Door een rommelig voorraadbeheer en inkoopbeleid had Tim hoge kosten. Deze kosten groeide gestaag mee met de stijgende omzet. Toen hij op een dag de balans op maakte, zag hij tot zijn verbazing dat er onder aan de streep zelfs verlies werd gemaakt. 

Hij realiseerde zich dat hij zich te veel had gefocust op het verkopen van meer producten en het groeien van zijn omzet en te weinig had gekeken naar hoe hij de producten inkocht en wat daarin efficiënter kon om meer marge per verkocht product over te houden. Dit heeft geresulteerd in een slechte cashflow, waardoor Tim uiteindelijk de stekker uit de onderneming heeft getrokken. 

In plaats van het verkopen van fysieke producten, heeft hij het maandelijkse verkeer dat hij op zijn website kreeg, gebruikt om er een affiliatie website van te maken, met succes. De les die hier echter uit te halen valt, is dat het focussen op het verhogen van je omzet soms als een verblindend effect kan werken en je hierdoor de belangrijkste factoren van een gezonde onderneming uit het oog verliest. Namelijk efficiënte systemen en een gezonde cashflow. 

Hoe voorkom je dat een tegenslag leidt tot schulden?

Een financiële tegenslag als die van Tim kan moeilijk zijn om te verwerken. Vooral als je het gevoel hebt dat je iets moois aan het opbouwen bent. Het is daarom belangrijk om direct in  actie te komen om grote problemen en schulden te voorkomen. Het komt vaak voor dat ondernemers in dit soort gevallen de cijfers te pijnlijk vinden en het dus negeren, maar inzicht is cruciaal om uit dit daal te komen. 

Maak een overzicht van de inkomsten en uitgaven, bekijk waar de knelpunten en risico’s zitten en stel een plan op om de processen te stroomlijnen en efficiënter te maken. Vraag leveranciers of er mogelijkheden zijn in de tarieven en benader kredietverstrekkers voor eventuele betalingsregelingen. Vaak zijn er nog veel dingen mogelijk. 

Als dit allemaal niet lukt en je er niet meer uit komt, dan biedt schuldhulpverlening in Groningen de uitkomst. Door in gesprek te gaan met bewindvoerders van bijvoorbeeld Loyaal, of andere experts zal je zien dat er vaak meer mogelijk is dan je denkt. 

Je webshop weer winstgevend maken

Om een verliesgevende webshop weer winstgevend te maken, is het essentieel om je marges te verbeteren. Begin bij je inkoop: kun je scherpere afspraken maken met leveranciers of producten in bulk inkopen tegen lagere prijzen? Kijk daarnaast naar de samenstelling van je assortiment. Zijn er producten met een lage marge die je kunt vervangen door artikelen die meer winst opleveren? 

Ook prijsoptimalisatie kan een groot verschil maken. Onderzoek welke prijzen klanten bereid zijn te betalen, zonder dat je concurrentievoordeel verliest. Daarnaast kan het zinvol zijn om aanvullende inkomstenbronnen te onderzoeken, zoals het inzetten van je platform voor affiliate marketing zoals Tim ook heeft gedaan.

Wellicht ook interessant