Gemiddeld spaargeld Nederland

Al van jongs af aan wordt je geleerd dat je moet sparen. Sparen voor een huis, sparen voor onverwachte kosten, sparen om het leven te kunnen betalen en sparen voor de toekomst. Maar hoeveel spaargeld heeft gemiddeld Nederland eigenlijk? Wat is ‘normaal’ op welke leeftijd en wanneer moet je je eigenlijk wel zorgen gaan maken?

In dit artikel zullen we ingaan op het gemiddelde spaargeld in Nederland. Daarbij is misschien nog wel belangrijker dat we het zullen hebben over de mediaan, omdat dat misschien een wat realistischer beeld geeft dan het gemiddelde. Ach, je zal vanzelf wel begrijpen waar we op doelen. Lees je gauw verder?

Mediaan en gemiddelde

Hoewel we wel degelijk het gemiddelde spaargeld zullen behandelen, willen we eerst even ingaan op het verschil tussen een mediaan en het gemiddelde. Het gemiddelde is de som van alle waarden gedeeld door het aantal waarden in een dataset. De mediaan is het middelste getal in een gesorteerde lijst van waarden. Het verschil is dat het gemiddelde gevoelig is voor uitschieters, terwijl de mediaan niet wordt beïnvloed door uitschieters en beter de centrale waarde weergeeft.

Met andere woorden, je kan de mediaan misschien beter gebruiken om te zien wat ‘reëel’ om als spaargeld hebben. Aan de andere kant geldt wel dat er waarschijnlijk meer arme dan rijke mensen zijn, waardoor de mediaan wellicht wat aan de lage kant ligt.

Gemiddelde spaargeld

We bedenken natuurlijk niet zelf wat het gemiddelde spaargeld in Nederland is. Sterker nog, dat hoeft ook helemaal niet, omdat dat allemaal netjes wordt bijgehouden. Degene die het bijhoudt, is het CBS, oftewel het Centraal Bureau voor Statistiek. Volgens hen kan je uitgaan van het volgende gemiddelde vermogen in Nederland:

  • Gemiddelde: 49,5 duizend euro
  • Mediaan: 20,1 duizend euro

Het gemiddelde en de mediaan betreffen huishoudens. Ben je bijvoorbeeld getrouwd met iemand en/ of woon je samen, dan vorm je met hem of haar een huishouden. Het is dus niet dat elke individuele, volwassen Nederlander een bedrag als dat op zijn rekening heeft staan. Overigens zal het ook per leeftijd verschillen, hoeveel spaargeld iemand heeft. Denk bij jongeren aan een paar duizend euro, bij iemand rond de 50 jaar alweer aan tienduizenden euro’s.

Verschillen

Dat er zulke grote verschillen bestaan tussen ‘arm’ en ‘rijk’ heeft met meerdere factoren te maken. Zo kan een huishouden met een laag spaarpotje het gewoon meer dan prima hebben. Echter, omdat ze recentelijk een huis hebben gekocht en verbouwd, is het spaarpotje niet meer wat het is geweest. Aan de andere kant komt het nog weleens voor dat iemand de loterij wint en ineens een ton op de bank heeft staan, terwijl hij/ zij dat met alleen sparen nooit voor elkaar zou hebben gekregen.

Bovendien is het ook goed om te beseffen dat niet iedereen dezelfde kijk op geld heeft. De ene zal opgevoed zijn met het idee dat je minimaal 10k op de bank hebt moeten staan om ‘gerust’ te kunnen leven, bij de ander zal er meer een ‘you only live once‘ mentaliteit bestaan.

Persoonlijke doelen

Afgezien van de economische omstandigheden en zoiets als rentevoeten, zullen misschien persoonlijke doelen wel de grootste factor zijn om iemand juist wel of niet te laten sparen. Gaat iemand met pensioen, dan wil hij of zij ongetwijfeld een extra zakcentje hebben voor de oude dag. Spaart iemand voor een huis, dan zal daar de komende tijd wat extra aandacht aan worden besteed.

Spaartips

Maar oké, als sparen niet zo goed lukt, wat kan je dan doen? We delen enkele handige spaartips, lees:

  1. Stel duidelijke spaardoelen en maak een budgetplan
    Schrijf eens voor jezelf op aan wat je eigenlijk per maand je geld uitgeeft, maar ook wat er binnenkomt. Je hebt dan een goed overzicht van waar je in de kosten kan gaan snijden en of je überhaupt wel wat overhoudt om te sparen. Kijk onder andere naar:
    + salaris
    + toeslagen
    + andere bronnen van inkomsten
    – huur/ hypotheek
    – kosten gas/water/licht
    – verzekeringen
    – zorgkosten
    – vervoer (auto, openbaar vervoer, etc.)
    – boodschappen
    – kleding
    – verjaardagen en feestdagen
  2. Automatiseer je spaarrekening
    Bij veel banken is het mogelijk om automatische overboekingen in te stellen. Zo stel je bijvoorbeeld in dat er iedere maand minimaal 100 euro naar je spaarrekening verdwijnt. Spreek tegelijkertijd met jezelf af dat je dat, behalve in nood, het niet naar je lopende rekening mag terughalen. Al het extra wat je overboekt naar je spaarrekening, is natuurlijk meer dan logisch.
  3. Vergelijk rente tarieven voor de beste spaarrekening
    Dit spreekt natuurlijk voor zich, want je wil het meest voor het geld krijgen. Aan de andere kant geldt wel dat je bij een bepaalde hoogte van je spaarrekening vermogensbelasting moet gaan betalen.
  4. Beleggen
    Een manier om je spaargeld te vergroten, is om te gaan beleggen. Maar let op, wees je er absoluut van bewust dat dit ook averechts kan werken. Je kan je inzet verliezen, dus gebruik hiervoor aalleen geld dat je als het ware kan ‘missen’.
  5. Wees voorbereid
    En als laatste, wees voorbereid. Wees voorbereid op onverwachte uitgaven door een noodfonds op te bouwen. Als je wasmachine kapot gaat, wil je deze simpelweg laten repareren. Als er iets aan je huis of auto mankeert, geldt hetzelfde. Natuurlijk is het niet voor iedereen mogelijk om dit te doen, maar zo leef je wel zo min mogelijk in geldstress.

Conclusie

Het gemiddelde spaargeld in Nederland varieert en wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder leeftijd, inkomen en persoonlijke financiële doelen. Het is van vitaal belang om bewust te zijn van je eigen spaargewoonten en financiële doelen om een gezonde financiële toekomst op te bouwen. Hoe die toekomst er precies uitziet, hangt deels af van jezelf. Misschien heb je wel dure hobby’s of ben je opgegroeid met het idee dat je een x bedrag altijd als ‘nood’ moet overhouden. Ach, je komt er vast wel uit. Vind je het lastig om met geld om te gaan? Raadpleeg dan een professional.

Wellicht ook interessant