Als ondernemer kan het voorkomen dat je -soms ineens- extra financiële ruimte nodig hebt. Misschien wil je je huis verbouwen, een nieuwe auto aanschaffen, of heb je plannen voor een zakelijke uitbreiding. Wat je doel ook is, een persoonlijke lening kan een goede oplossing zijn. Maar waar moet je op letten als ondernemer bij het aanvragen van zo’n lening? We lopen er in dit artikel even met je doorheen. Succes!
Waarom geld lenen als ondernemer?
Ondernemen is vaak onvoorspelbaar. Het kan zo maar zijn dat er een kans voorbijkomt die je niet wilt laten schieten, maar waarvoor je wel net dat beetje extra kapitaal mist. Of misschien heb je privé extra financiële ruimte nodig. Een persoonlijke lening biedt dan in sommige gevallen een uitkomst. Denk aan het financieren van een restschuld, een verbouwing van je woning, of zelfs het uitbreiden van je bedrijfsinventaris. Het mooie is dat je als ondernemer vaak flexibel kunt lenen, met bedragen tussen de 5.000 en 150.000 euro. Je kunt bijvoorbeeld eens kijken naar lenen via Krediet.nl.
Wat zijn de voorwaarden?
Als ondernemer zijn er wel een aantal eisen waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een persoonlijke lening. Zo moet je minimaal drie jaar actief zijn als zelfstandige en je omzet kunnen aantonen via je jaarrekeningen. Ook een positieve BKR-registratie is een vereiste. Een ander belangrijk punt is dat je geen negatief eigen vermogen of werkkapitaal mag hebben. Heb je dat wel, dan kan het lastig worden om een lening te krijgen.
Tip! Ben je een ZZP’er, eigenaar van een eenmanszaak, vennoot in een VOF of maatschap, of directeur-grootaandeelhouder (DGA) van een BV? Dan kun je ook nog eens profiteren van fiscaal voordeel bij het afsluiten van een lening. Zo zorgt een lening voor lagere belastingheffing, omdat je minder winst maakt.
Lenen: privé of zakelijk?
Het is belangrijk om goed onderscheid te maken tussen leningen voor privé- en zakelijke doeleinden, want als je als ondernemer geld wilt lenen voor privédoeleinden, kun je een persoonlijke lening aanvragen van 10.000 tot 75.000 euro. Dit geld kun je echter niet gebruiken voor je eigen onderneming; het moet gaan om “consumptieve uitgaven”, zoals een auto of een verbouwing van je huis.
Voor zakelijke doeleinden zijn de bedragen iets hoger. Je kunt dan lenen van 5.000 tot 150.000 euro. Deze lening kun je gebruiken voor bijvoorbeeld de aanschaf van nieuwe apparatuur, extra voorraad, of de verbouwing van je bedrijfspand.
Al met al kan een persoonlijke lening voor een ondernemer een slimme en ook fijne manier zijn om financiële ruimte te creëren, zowel voor privé- als zakelijke doeleinden. Maar let wel op: geld lenen kost geld! Vraag dus altijd professioneel advies wanneer je eraan denkt om een lening af te sluiten.