Een onderneming in de horeca starten: vergeet dit niet

Wanneer je van plan bent om een eigen onderneming te starten in de horeca, dan is het natuurlijk wel van belang dat je weet wat je allemaal nodig hebt. Een zaak in de horeca openen is namelijk zo makkelijk nog niet en daarom is het verstandig dat je een paar zaken sowieso op orde hebt. Op die manier kun je je druk bezighouden met andere zaken binnen je bedrijf. Hieronder lees je precies wat je niet mag vergeten als je een onderneming wilt beginnen in de horeca.

1. Werknemers en hun lonen

Om te beginnen is het natuurlijk van belang dat je werknemers aangaat nemen voor je eigen bedrijf. Een bedrijf in de horeca kun je namelijk niet alleen runnen en daarom is het van belang dat je mensen in dienst neemt die je kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan obers, een chef voor in de keuken en iemand die achter de bar drankjes kan schenken. Er zijn veel taken die namelijk gedaan moeten worden in de horeca en daarom is het fijn als je dit niet alleen moet doen. Gooi er dus een vacature uit om te kijken of je de geschikte mensen voor jouw bedrijf kunt vinden. Bedenk hierbij natuurlijk ook waar je naar op zoek bent. Zoek je mensen die zelfstandig zijn, die heel sociaal zijn, die houden van het werken in de horeca of zoek je juist mensen die vastigheid kunnen bieden in je bedrijf. Dit zijn allemaal belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden als je nieuwe werknemers aan wilt nemen voor je bedrijf in de horeca.

Bij nieuwe werknemers in de horeca hoort natuurlijk ook het uitbetalen van de lonen. Je moet weten wanneer een werknemer zich heeft geklokt, hoeveel uren er zijn gewerkt en wat voor contract er hierbij aan verbonden zit. Daarom kun je gemakkelijk gebruikmaken van de salarisadministratie horeca. Hiermee kun je precies zien hoeveel uren er gewerkt zijn en hoeveel je dus je werknemer moet uitbetalen. Op die manier heb je alles digitaal staan, waardoor het alleen maar gemakkelijker wordt gemaakt om je administratie bij te werken. Loonadministratie horeca is dus onmisbaar voor je eigen zaak, dus maak hier ook gebruik van.

2. De juiste vergunningen voor de horeca

Mocht je een horecaonderneming willen beginnen, dan moet je hiervoor natuurlijk ook de juiste vergunningen voor in huis halen. Als je namelijk drank wilt schenken in je horecagelegenheid, dan is het van belang dat je hier een vergunning voor hebt, namelijk de drank- en horecavergunning. Verder moet je met een terras ook een vergunning hebben voor het terras. Een andere vergunning die niet te missen is, is de exploitatievergunning. Deze vergunning heb je nodig van de gemeente. Het is eigenlijk een goedkeuring dat jij een horecazaak mag hebben in de gemeente waar je de zaak wilt openen. Natuurlijk zijn er nog veel meer regels waar je rekening mee moet houden, maar het is van belang eerst dit te regelen, voordat je de zaak daadwerkelijk kunt openen.

3. Een duidelijk businessplan

Vervolgens is het natuurlijk ook prettig als je doelen opstelt voor je onderneming. Een plek in de horeca kan soms best lastig zijn en daarom is het goed om een businessplan te hebben. Wil je een gelegenheid zijn om lekker te ontbijten, te lunchen en te borrelen? Of wil je juist een restaurant zijn voor een overheerlijk diner, of zit je er toch over na te denken om een kroeg te worden. Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden in je businessplan. Op die manier kun je een menu samenstellen, kun je de juiste vergunningen aanvragen en weet ook de gemeente waar je mee bezig bent. Verder kun je op deze manier ook investeerders een kijkje in de keuken geven, je laten zien waar je mee bezig bent en dat je het waard bent.

Wellicht ook interessant