Ali Niknam: vermogen, gezin, huis en vriendin

stack of books on table

Een man naar wie veel (startende) ondernemers opkijken, is Ali Niknam. De man heeft inmiddels nog twee succesvolle ‘unicorns’ in bezit en heeft ook nog een hart dat ligt bij degene die in verschrikkelijke situaties beginnen.

Wellicht heb je weleens van zijn naam gehoord, misschien ook helemaal niet. In ieder geval zullen we je in deze blog van alles vertellen over Ali Niknam. We vertellen je over zijn bedrijven en zijn carrière, maar ook de plek waar hij vandaan komt. Hoe zag zijn leven er ‘vroeger’ uit en heeft hij tegenwoordig ook nog een privéleven, of draait zijn leven alleen om werk? We zullen antwoorden op deze vragen en nog veel meer hieronder aan je uitlichten. Lees je gauw verder?

Niknam’s jeugd

We starten aan de basis van het verhaal. Niknam werd geboren in 1981, in Canada. Na een korte tijd verhuisde hij naar Iran, waarna hij een aantal jaar later naar Nederland zou komen. Uiteindelijk zou hij op zijn middelbare school tijd op het Coornhert Gymnasium in Gouda zijn eerste website bouwen. De tijd waarin hij Technische Informatica aan de TU Delft studeerde was echter de ‘prime-time’. Hij richtte in die periode meerdere van zijn succesvolle bedrijven op, die vandaag de dag ook nog bestaan.

Gezin

Het gezin waarin Niknam opgroeide, was niet alledaags. Althans, zijn ouders, wie oorspronkelijk van Iraanse afkomst zijn, waren allebei topsporters. Ze besloten terug te verhuizen naar een oorlogsgebied, maar zouden er dus na enige tijd ook weer van weg verhuizen. Waarom de verhuizing naar Iran plaatsvond, heeft Niknam overigens nooit gevraagd.

Anyway, in zijn jeugd had Niknam al veel ruzie met zijn vader. Ook zijn moeder was vaak onderdeel van die ruzie’s. Het was de reden dat zijn ouders op 15-jarige leeftijd uit elkaar gingen. Tegenwoordig spreekt hij alleen zijn moeder nog, met zijn vader heeft hij al jaren geen contact. Het is het gevolg van een rationele en klinische keuze, waar hij niet per definitie graag over praat, maar tegelijkertijd geen probleem van maakt.

Bedrijven

Op jonge leeftijd richtte Niknam in het bedrijf TransIP op. Een aantal jaar later zou het met compagnons The Datacenter Group oprichten, waar hij meer op de achtergrond aanwezig is. In 2012 volgde de nieuwe bank bunq, waar hij miljoenen aan eigen vermogen in investeerde, om er vervolgens pas tien jaar later voor het eerst een winstgevend jaar mee te boeken. Alle genoemde bedrijven zijn unicorns, wat inhoudt dat de bedrijven minimaal een waardering hebben van 1 miljard dollar (Amerikaans). Een overzicht van wat de bedrijven zijn en wat hij nog meer doet, lees je in onderstaand overzicht.

 • The Datacenter Group:
  (aandeelhouder)
  The Datacenter Group is een bedrijf dat datacenterdiensten biedt, zoals colocatie, cloudoplossingen en connectiviteit, met focus op duurzaamheid.
 • TransIP:
  (eigenaar)
  TransIP is een bedrijf dat webhosting, domeinregistratie en cloudservices aanbiedt. Met een sterke focus op gebruiksgemak en klantenservice heeft TransIP een stevige reputatie opgebouwd in de internetsector van de Benelux.
 • bunq:
  (CEO)
  Bunq is een online bank die zich onderscheidt door gebruiksvriendelijke mobiele apps, innovatieve financiële diensten en de nadruk op maatschappelijk verantwoord bankieren. Het staat ook wel bekend als de bank voor digital nomads, gezien alles online is geregeld en zoveel rekeningen mag openen als je wil. Bovendien kan je veel gegevens delen met wie je wil en kost het je nauwelijks iets om de rekening te gebruiken.
 • People for people foundation:
  (mede-oprichter)
  Een foundation die zich inzet voor de belangen van vluchtelingen.

Vermogen

Het vermogen van Niknam is ontzettend groot. In 2023 werd zijn vermogen door de Quote nog geschat op zo’n 1,7 miljard euro. Hij werd overigens miljardair toen hij 10% van de aandelen van bunq verkocht aan de Britse private equity-firma Pollen Street Capita, voor een enorm bedrag van 193 miljoen euro.

Niknam werd vorig jaar als Zakenman van het Jaar uitgeroepen. Een prestatie waar hij zelf van onder de indruk was. Zo zie je toch weer wat van een nederig karakter terug.

Privéleven

Nederlandse interviewers vindt Niknam over het algemeen maar irritant. Dat ze altijd naar zijn verleden vragen en zijn persoonlijke situaties, is volgens hem niet echt relevant. Tegenwoordig zijn er dan ook eigenlijk bijna geen interviews meer te vinden waar iets te vinden is over zijn privéleven.

Vriendin

Zo weten we niet of de inmiddels 42-jarige bijvoorbeeld een relatie heeft. Laat staan een gezin. We hopen voor hem dat hij gelukkig is. Oók als hij gelukkig ‘alleen’ is. Hoe dan ook praat hij wel vaak met lof over zijn vrienden en deelt hij graag het succes met hun.

Huis

Weten we dan wel waar Niknam vermoedelijk woont? Nou, ja. In april 2023 gaf hij aan een huis in Amsterdam te hebben, evenals een optrekje in New York. De reden voor de plek in New York is omdat bunq zich ook graag richt op buitenlandse expats. Bovendien vindt Niknam de sfeer die in New York valt eigenlijk wel prettig. We zijn dan ook benieuwd waar de man zich in de toekomst ooit zal settelen.

Conclusie

Een ondernemer in hart en nieren. Dat is wat we van Niknam met overtuiging kunnen zeggen. Het is een rationele en kritische man van wie het bekend is dat hij hard werkt. Hoewel er niet zo veel bekend is over zijn privéleven, is er wel veel bekend over zijn jeugd en zijn ondernemingen.

Wellicht ook interessant