Om goed te ondernemen, heb je natuurlijk een speciale werkplek nodig. Veel ondernemers huren daarom een bedrijfsruimte, maar tegenwoordig is een kantoor aan huis ook steeds populairder. Vooral bij mensen die genoeg ruimte hebben en bijvoorbeeld een grote tuin.
Thuiswerken wordt als zeer aantrekkelijk ervaren. Je hoeft immers niet iedere dag op en neer te reizen en dat is fijn als je in een drukke stad woont waar files regelmatig voorkomen. Daarnaast kun je werken wanneer je wilt en kun je werk en privé gemakkelijk combineren. Een wasje draaien of even iets met je kinderen doen, is dan ook sneller mogelijk. Veel ondernemers zijn echter in de veronderstelling dat ze minder productief zijn wanneer ze thuiswerken.
Op het eerste gezicht lijkt dit ook logisch, want juist door de dunne scheidslijn privé en werk, kan het lastig zijn om je te concentreren. Toch blijkt uit het onderzoek ‘We werken thuis’ dat veel mensen zich thuis tijdens het werk goed kunnen concentreren. Een kantoor aan huis is dus geen slecht idee, maar het is belangrijk om te beseffen dat er wel regels aan verbonden zijn.
Kostenaftrek soms mogelijk
Als ondernemer ben je misschien in de veronderstelling dat je bij een kantoor aan huis alle kosten mag aftrekken, maar helaas is dat niet het geval. Daar zijn namelijk voorwaarden aan verbonden. Het moet namelijk gaan om een zelfstandige werkruimte. Maar dat is dan natuurlijk ook lastig te definiëren want wanneer is iets zelfstandig?
De Belastingdienst stelt daar sowieso drie voorwaarden aan. In de eerste plaats moet de werkruimte een eigen ingang hebben. Ook moeten er de nodige sanitaire voorzieningen zijn en de ruimte moet zo zijn gemaakt dat je hem in principe zou kunnen verhuren aan iemand. Bij All-units.nl kan je een woonunit ‘kantoor aan huis’ kopen en zelfstandig maken, zodat kostenaftrek misschien mogelijk is.
Enkele andere belangrijke regels
Welnu, als je een kantoor aan huis begint, dan krijg je ook nog met andere regels te maken. In de eerste plaats mag je als ondernemer geen overlast veroorzaken. Denk aan veel herrie tijdens het uitvoeren van werkzaamheden, waardoor buren er last van krijgen. Of bijvoorbeeld grote reclameborden die het woongenot van anderen belemmeren. Soms mag je overigens wel reclame maken, maar dit is aan regels gebonden en doorgaans heb je er een vergunning voor nodig.
Dit zijn slechts enkele regels, want er zijn er nog veel meer. Doe daarom op tijd onderzoek en informeer goed, bijvoorbeeld bij je gemeente, wat wel mag en niet mag zodat je achteraf niet met hele vervelende problemen te maken krijgt.