Duurzaamheid en een maatschappelijk verantwoorde manier van ondernemen zijn thema’s die een steeds bepalender rol spelen in de bedrijfsvoering van organisaties. Het is onder meer het gevolg van het feit dat consumenten deze factoren vaker meenemen in hun koopbeslissing. Op welke manier draagt jouw organisatie bij aan een groene, duurzame toekomst? Heb je de investering in bijvoorbeeld een zonnecarport boven het parkeerterrein van je organisatie of zonnepanelen op water bij een groot waterbassin of baggerdepot al eens overwogen?
De investering in een dergelijk zonne-energiesysteem past goed bij een elektrificatie van het wagenpark. Laat medewerkers hun elektrische auto opladen met zelf opgewekte groene zonnestroom en kies op het baggerdepot zo goed mogelijk voor elektrische machinerie. Niet alleen een hele duurzame keuze, maar ook een financieel aantrekkelijke.
Gebruik de grond van je organisatie voor een zonnepark
Niet alleen met een zonnecarport is het opwekken van groene stroom mogelijk. Ook een zonnepark kan een goede optie voor je zijn, wanneer je bedrijf meerdere stukken grond tot haar beschikking heeft. De realisatie van een zonnepark op deze stukken grond maakt dat jouw onderneming bijdraagt aan een groene planeet. Zonneparken zijn met name interessant voor bedrijven die de beschikking hebben over (tijdelijk) onrendabele grond, een braakliggend terrein of een terrein waarop men last heeft van verdroging of verzilting.
De keuze voor een zonnepark laat je niet alleen bijdragen aan een groene wereld. Het laat de consument zien dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt, met oog voor de wereld om je heen.
Zonneparken in verschillende varianten
De keuze voor de realisatie van een zonnepark op de grond is slechts een van de mogelijkheden die je hierbij hebt. Overweeg bijvoorbeeld ook een drijvend zonnepark, wanneer je terrein uit een groot meer bestaat. Of denk aan een zonnepark op een vuilstort. Feitelijk is ook het monteren van een groot zonne-energiesysteem op het platte dak van een bedrijfspand of magazijn een voorbeeld van een zonnepark.
Opslaan van een overschot aan groene stroom
Op het moment dat het zonnepark actief is, start je direct met het opwekken van groene stroom. Mogelijk gebruik je niet meteen de volledige opbrengst van de zonnepanelen. Het overschot dat hierbij ontstaat kun je salderen, terugleveren aan het stroomnet. Een passend en duurzaam alternatief is het opslaan van een overschot aan zelf opgewekte groene stroom op een batterij. De batterij maakt het mogelijk om het overschot op een later moment, bijvoorbeeld in de nacht, alsnog zelf te gebruiken.