4 AI-bedreigingen die de cyberveiligheid van ondernemers mogelijk in gevaar brengen

a person holding a cell phone in their hand

AI is in een rap tempo veel aspecten van ons leven aan het veranderen. Neem bijvoorbeeld de gezondheidszorg, waar AI het voortouw neemt bij het maken van vroegtijdige diagnoses. Of wat dacht je van de transportsector, waar zelfrijdende auto’s langzaam maar zeker steeds meer terrein winnen. Zelfs in ons dagelijks leven zien we slimme assistenten zoals Siri en Alexa die onze (digitale) taken uit handen nemen. Maar terwijl AI enorm veel potentie heeft om ons leven een heel stuk gemakkelijker te maken, brengt het net zo goed ook veel nieuwe uitdagingen met zich mee, vooral op het gebied van cyberveiligheid. Cybercriminelen zijn namelijk niet achtergebleven en gebruiken AI om steeds slimmere aanvallen uit te voeren. Hier zijn vier grote AI-bedreigingen die ondernemers serieus in gevaar kunnen brengen.

1. Geavanceerde phishing-aanvallen

Phishing is niets nieuws, maar met AI is deze vorm van cybercriminaliteit een flinke upgrade aan het krijgen. Dat zit namelijk zo: AI kan met ontiegelijke snelheid tal van verschillende soorten persoonlijke gegevens analyseren en daarmee veel gerichtere phishing-mails creëren die haast niet van echte e-mails te onderscheiden zijn.

Dit maakt het risico dat medewerkers in deze vallen trappen een heel stuk groter, vooral wanneer ze onder tijdsdruk staan of wanneer de phishing-mail afkomstig lijkt te zijn van een vertrouwde collega of leidinggevende.

AI-gebaseerde phishing-aanvallen zijn zowel slim als potentieel gevaarlijk, want ze kunnen specifieke doelen identificeren en bovendien gepersonaliseerde berichten versturen. Voor bedrijven is het dus extra belangrijk geworden om hun medewerkers goed te trainen in het herkennen van verdachte e-mails.

2. Deepfakes: nepvideo’s met grote gevolgen

Wat als je denkt dat je een videoconferentie hebt met een belangrijke klant, maar het blijkt een complete vervalsing te zijn? Deepfake-technologie is reuzestappen aan het maken, en maakt het mogelijk om video’s in een paar seconden in productie te brengen waarin mensen dingen zeggen of doen die ze in werkelijkheid nooit hebben gedaan.

Hetgeen kan vervolgens worden gebruikt om CEO’s of andere leidinggevenden na te bootsen en gevoelige bedrijfsinformatie los te peuteren. Zo kan een slinkse deepfake-video bijvoorbeeld worden gebruikt om werknemers te misleiden en betalingen te laten uitvoeren naar frauduleuze rekeningen. Een nachtmerrie voor elke ondernemer!

3. Automatische kwetsbaarheden-detectie door hackers

Met AI wordt het voor hackers mogelijk om in een rap tempo beveiligingslekken en kwetsbaarheden in systemen op te sporen. Waar dit proces het afgelopen jaar nog zeer tijdrovend was, kunnen kwaadwillenden vandaag de dag met behulp van AI in enkele luttele seconden potentiële ingangen vinden in je ICT beveiliging. Dergelijke ontwikkelingen maken het dan ook belangrijker dan ooit dat bedrijven op voortdurende wijze bezigzijn met het monitoren van hun systemen en met wijsheid van de experts ervoor zorgen dat hun beveiligingsprotocollen up-to-date zijn.

4. AI-gestuurde malware

Malware bestaat ook al decennia, maar met AI is deze schadelijke software in een nieuwe          richting geslagen. Zo kan AI-gestuurde malware zich heel goed verbergen en alleen op het juiste moment toeslaan, en dat maakt het een heel stuk lastiger om deze dreiging op tijd in het vizier te krijgen en adequaat tegen te gaan.

Bovendien weet goed-toegepaste AI-malware zichzelf aan te passen aan de beveiligingssystemen van bedrijven, waardoor traditionele beschermingsmethodes vaak niet meer voldoende zijn. Dit vraagt om geavanceerdere maatregelen op het gebied van cyberveiligheid.

Meer weten over hoe je jouw bedrijf kunt beveiligen tegen AI-bedreigingen en een sterk netwerkplatform kunt bouwen dat bestendig is tegen de bedreigingen van nu én de toekomst? Kijk eens op https://www.bkitsolutions.nl/ voor deskundig advies en oplossingen.

https://www.pexels.com/es-es/foto/mano-dedo-futuro-robot-8386440

Wellicht ook interessant